Vesti > Srbija

PUNA PODRŠKA EVROPSKOM PUTU SRBIJE! NAJVEĆE DRŽAVNE POČASTI ZA MELONI! Predsednik Srbije dočekao italijansku premijerku

Đorđa Meloni boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji.

Izvor: K1info

Autor: Ognjen Nestorović

03/12/2023 > 14:18

podeli vest:

PUNA PODRŠKA EVROPSKOM PUTU SRBIJE! NAJVEĆE DRŽAVNE POČASTI ZA MELONI! Predsednik Srbije dočekao italijansku premijerku
Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je ispred Palate "Srbija" dočekao italijansku premijerku Đorđu Meloni koja boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji. Premijerka Italije dočekana je uz najviše državne počasti, crveni tepih, intoniranje himni dve zemlje i počasni stroj garde Republike Srbije.Ovo je njena prva poseta Srbiji otkako je izabrana na mesto premijera Italije.

Vučić je izjavio da mu je velika čast što u Beogradu ugošćuje predsednicu italijanske vlade Đorđu Meloni i istakao svoju uverenost da će ova poseta dati dodatni zamah odnosima Srbije i Italije.

-Italija je jedan od najvažnijih političkih, ali i ekonomskih partnera naše zemlje. Posebno zahvalan gospođi Meloni na tome što je našla vremena da, uprkos zgusnutom rasporedu, poseti Srbiju i pruži podršku na našem evropskom putu-, napisao je Vučić na svom Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

Pored Vučića, italijansku premijerku dočekali su i prvi potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova Ivica Dačić, kao i ministar finansija Siniša Mali.

Vučić i Meloni će zatim imati tet-a-tet sastanak, nakon čega su predviđene izjave za medije. Vučić je pre dva dana u Dubaiju rekao da očekuje srdačan razgovor sa italijanskom premijerkom. Na pitanje da li će tema razgovora biti i mogućnost da se Italija aktivnije uključi u pregovore sa Prištinom o čemu je ranije govorila Meloni, Vučić je za RTS rekao da će i to biti tema, ali i bilateralna saradnja dve zemlje i ekonomski odnosi.

Foto: Tanjug

 

-Italija je jedan od najznačajnijih partnera, očekujem srdačan, dobar razgovor. Hvala Đorđi Meloni što dolazi u Srbiju i to dolazi pravo iz Dubaija i to je dobra vest za ljude u našoj zemlji. To pokazuje i kako je Srbija pozicionirana i kako ima poštovanje u svim delovima sveta i verujem da su to važne stvari-, rekao je Vučić.

 

 

Predsednik je rekao da je poseta Meloni važna za naše političke odnose i dalju podršku Italije napretku Srbije na putu ka EU, ali i zbog toga jer je Italija drugi u EU najznačajniji partner Srbije, a treći najznačajniji partner Srbije ukupno. Meloni je prva žena premijer u Italiji, a na toj funkciji je od oktobra 2022. godine, kada je preuzela dužnost od odlazećeg premijera Marija Dragija.

Ostavite komentar