Vesti > Srbija

OVO NAS SVE ZANIMA! Meteorolog OTKRIVA kakvo nas VREME očekuje za Novu godinu: MOGUĆE 3 OPCIJE

Stižu nam sve češći prodori snega, a već od danas počinje ledeni obrt

Izvor: K1info/blic.rs

03/12/2023 > 13:11

podeli vest:

OVO NAS SVE ZANIMA! Meteorolog OTKRIVA kakvo nas VREME očekuje za Novu godinu: MOGUĆE 3 OPCIJE
Foto: Pixabay.com

Iščekujemo zimske praznike i verovatno se svi pitamo kakvo nas vreme očekuje. Meteorolog Goran Mihajlović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) je za "Prva TV" govorio o tome kakvo će vreme biti za Novu godinu. Prema njegovim rečima neke indikacije kakvo će vreme biti tog dana, postoje.

- Za Novu godinu je rano, onako statistički kad pogledamo poslednje decenije i vreme u novogodišnjoj noći, ne možemo doći do nekog pravog zaključka, s obzirom na to da je negde trećina Novih godina bila sa snegom, negde trećina sa kišom, trećina bez padavina, tako da nam statistika ne pomaže u ovom slučaju - rekao je on.

Kako kaže meteorolog još uvek je rano govoriti o vremenskoj prognozi za Novu godinu, ali da meteorolozima ni statistika ne pomaže u predviđanju.

Foto: ATA Images

 

- Decembar bi generalno imao padavine oko ili iznad proseka - dakle nekih 40 - 45 mm na severu zemlje do nekih 70-80 u planinskim predelima i do 100 mm ukupne mesečne količine padavina. Ove opšte karakteristike meseca negde ukazuju da bi imali česte prodore sa pojavom kiše ili snega. U planinskim predelima bi to svakako bio sneg - rekao je on.

Večeras dramatična promena vremena

Podsetimo, posle rekordnih 22 stepena prvog i drugog decembarskog dana, RHMZ je sinoć upozorioda će prolazno naoblačenje ponegde sa slabom kišom sa područja Beograda i Banata premeštati ka istočnoj i centralnoj Srbiji, a tokom noći zahvatiće i južne predele naše zemlje, dok će temperatura biti u padu, saopšitili su iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

U noći između subote i nedelje kiša, pa sneg

Kako su meteorolozi objasnili, tokom prethodne noći između subote i nedelje sa padom temperature kiša će preći u slab sneg ponegde u brdsko-planinskim predelima jugozapadne, južne i jugoistočne Srbije, a slab sneg je jutros moguć ponegde i u nižim predelima zapadne i cetralne Srbije.

U nedelju osetno hladnije

U nedelju (03.12.) osetno hladnije sa maksimalnom temperaturom od 3 na severu do 9 °C na jugu zemlje.

Ostavite komentar