Vesti > Srbija

Eparhija: Spomenik SRPSKIM VOJNICIMA iz ratova 1912-1918. vraćen TAMO GDE JE I BIO RANIJE

Izmeštanje spomenika urađeno je na inicijativu ambasada Francuske i Nemačke u Prištini, potvrđeno je iz diplomatskih predstavništava

Izvor: K1info/Tanjug

02/12/2023 > 21:22

podeli vest:

Eparhija: Spomenik SRPSKIM VOJNICIMA iz ratova 1912-1918. vraćen TAMO GDE JE I BIO RANIJE
Foto: eparhija-prizren.com


Eparhija raško-prizrenska potvrdila je večeras da je spomenik srpskim vojnicima stradalim u ratovima od 1912. do 1918. vraćen na mesto gde se nalazio pre izmeštanja u spomen parku na prištinskom pravoslavnom groblju.

U prisustvu predstavnika francuske ambasade i uz koordinaciju sa Eparhijom raško-prizrenskom, spomenik su danas vratili radnici Komunalnog preduzeća, navodi se dalje u saopštenju Eparhije.

Bela spomen ploča podignuta u slavu srpskih junaka postradalih u periodu Balkanskih i Prvog svetskog rata, od 1912. do 1918, na kojoj piše ''Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912 - 1918'', bila je pomerena sa donje, bočne strane spomen parka.

 

"Izmeštanje spomen ploče obavljeno je uoči ovogodišnjeg Dana pobede 11. novembra bez znanja Crkve i srpske zajednice, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo u javnosti. Moleći se za pokoj  junaka iz Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, blagodarimo Gospodu što je ploča vraćena na mesto gde je ranije stajala i gde leže kosti srpskih boraca", saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Do izmeštanja spomenika borcima iz Balkanskih i Prvog svetskog rata došlo je na inicijativu ambasada Francuske i Nemačke u Prištini, uoči obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembra.

Tada je na mesto spomenika srpskim ratnicima postavljena ploča sa napisom na francuskom, srpskom i albanskom: "Francuskim vojnicima palim na Kosovu". 

Izmeštanje spomenika urađeno je na inicijativu ambasada Francuske i Nemačke u Prištini, potvrđeno je iz njihovih diplomatskih predstavništava nakon osuda i reakcije srpske javnosti i institucija.

Izmeštanje je sprovedeno bez znanja Eparhije raško-prizrenske SPC, koja je takođe oštro osudila taj postupak.

 

Ostavite komentar