Vesti > Srbija

Među SRČANIM BOLESNICIMA ima i MLADIH: NEMAČKI STRUČNJAK poslao VAŽNU PORUKU našim DOKTORIMA

Povodom jubilarne operacije, oglasio se i profesor Albert direktor Klinike za kardiohirurgiju u Dortmundu, koji je kolegama uputio čestitke

Izvor: K1info/telegraf.rs

30/11/2023 > 22:08

podeli vest:

Među SRČANIM BOLESNICIMA ima i MLADIH: NEMAČKI STRUČNJAK poslao VAŽNU PORUKU našim DOKTORIMA
Foto: Pixabay.com


U Kliničkom centru Srbije prošle nedelje urađena je 100. minimalno invazivna bajpas operacija na kucajućem srcu, a ovim povodom oglasio se i nemački lekar prof.dr Aleksandar Albert direktor Klinike za kardiohirurgiju u Dortmundu. Kako je pojasnio za Telegraf, dr Danko Grujić iz KCS, upravo je ovaj nemački stručnjak asistirao na prvim operacijama kada je i uvedena nova metoda.

- Zdravo srce je imperativ svih nas i moramo brinuti o njemu. To značni zdrav život, pravilna ishrana, redovno vežvanje, fitnes. Ali za bolesne ljude moramo imati odgoavarajuće lečenje i posebno dobre doktore, a dr Danko Grujić bio je kod mene na Klinici u Dortmundu pre godinu dana kada je učio kako se izvodi ova metoda. Naravno, da biste radili ovaj posao morate imati odgovarajući stav i odgovornost prema pacijentu, ali takođe morate imati i iskustva. Iskustvo u operacijama na kucajućem srcu nije često u Evropi. Ja sam to video, jer kod mene dolaze iz cele Evrope,i širom sveta kako bi učili - objašnjava dr Albert.

Kako je istakao, lično je podržao dr Grujića kada se vratio u Srbiju, te su u junu mesecu prošle godine uradili prvu minimalno invazivnu bajpas operaciju u Srbiji.

- Osim toga, bio sam jako srećan što sam boravio u prelepom gradu Beogradu. Impresioniran sam dobrodošlicom prof.dr Svetozara Putnika, kao i kvalitetnom opremom i novom zgradom KCS. I još tada sam bio siguran da će ovaj tim biti uspešan sa novom metodom, tako da čestitke dr Grujiću i Putniku iz KCS, na izvedenoj 100.minimalno invazivnoj operaciji, rekao je profesor Albert.

Ishemijska bolest srca smatrana za bolest koja napada jači pol

Kako za Telegraf.rs objašnjava, dr Grujić, ovom metodom su potpuno ovladali i zadovoljni su rezultatima, te dodaje, da se ranije ishemijska bolest srca smatrala tipičnom muškim oboljenjem, međutim to sada nije slučaj.

- Da nije tako pokazuju i podaci da žene imaju manji procenat izlečenja, premda srčane probleme razvijaju u kasnijoj dobi, po izlasku iz menopauze, to jest desetak godina kasnije od muškaraca. Pored toga, smrtnost od srčanog udara kod žena iznosi 50 odsto, a kod muškaraca 30 odsto. Na žalost sve je više mladih ljudi koji postaju srčani bolsenici, neki već u ranim četrdesetim godinama. Postoji više fakotra rizika,od genetike, pušenja, manjka fizičke aktivnosti, gojaznosti, stresa, povišenog pritiska i povišenih vrednosti masti u krvi. Na našem hirurškom stolu su sve mlađi pacijenti - objašnjava dr Grujić.

Ostavite komentar