Vesti > Srbija

Iz ZIMSKE JAKNE pravac u kratke RUKAVE: Ova dva dana DECEMBRA doneće TEMPERATURE i do 23 stepena

Očekuje se naglo i intentivno otapanje snežnog pokrivača i u planinskim predelima

Izvor: K1info/telegraf.rs

29/11/2023 > 16:15

podeli vest:

Iz ZIMSKE JAKNE pravac u kratke RUKAVE: Ova dva dana DECEMBRA doneće TEMPERATURE i do 23 stepena
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Srbija će tokom petka i subote biti pod uticajem snažnog ciklona sa severa Italije i iz oblasti Alpa. Nalazićemo se u njegovom prednjem delu i sistemu snažnog južnog strujanja, uz priliv veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike preko Mediterana.

Biće oblačno i veoma toplo, uz kišu samo na severu Vojvodine.

Maksimalna temperatura biće od 17 do 23°C, u Beogradu do 21°C. Najtoplije će biti u Podrinju, na zapadu Srbije, u Mačvi i u Košavskom području, a Beograd će biti najtoplija evropska prestonica. Hladnije će biti u Negotinskoj Krajini do 8°C.

Duvaće jak južni i jugozapadni vetar, povremeno sa olujnim udarima, dok se u košavskom području očekuju olujni udari jugoistočnog vetra.

Očekuje se naglo i intentivno otapanje snežnog pokrivača i u planinskim predelima.

Veoma toplo biće i prvog dana vikenda, osim u Vojvodini. Do Vojvodine se očekuje prodor hladnog fronta, uz veoma hladno vreme, dok se u ostalim predelima očekuje veoma toplo.

Prema vremenskoj prognozi, biće oblačno, uz južne vetrove.

Krajem dana i tokom noći ciklon će svojim centrom nastaviti put dalje prema istoku, a i preko ostalih predela Srbije očekuje se prodor hladnog fronta i veoma hladne vazdušne mase sa kišom, u berdsko-planinskim predelima sa snegom, a kiša će i u nižim predelima preći u susnežicu i sneg, uz skretanje vetra na severozapadni.

Maksimalna temperatura biće od 4°C na severu Vojvodine do 22°C u centralnim i jugoistočnim predelima Srbije, u Beogradu do 20°C, uz pad temperature u ovim veoma toplim predelima i za više od 15 stepeni do večeri.

Drugog  dana vikenda biće oblačno i osetno hladnije, povremeno sa susnežicom i snegom.

Maksimalna temperatura biće od 0 do 4°C.

Foto: Pixabay.com

 

Sledeće sedmice očekuje se vreme nalik decembarskom.

Jutarnja temperatura biće od -5 do 0°C, tokom dana od 0 do 5°C, a sneg se očekuje sredinom sledeće sedmice.

Kako je prosek maksimalne temperature za početak decembra od 5 do 8°C, one će u petak i u subotu biti više i za 15 stepeni od napomenutog proseka, da bi potom nakon drastičnog zahlađenja temperature opale i na vrednosti ispod proseka.

Ostavite komentar