Vesti > Srbija

Za VIKEND stižu PRAVI MRAZEVI: Temperature ISPOD PROSEKA, očekuje nas i do 30 centimetara SNEGA

Sutra će na severu Srbije biti suvo, u Vojvodini ujutro i uz mraz

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: Anica Ninković

22/11/2023 > 11:29

podeli vest:

Za VIKEND stižu PRAVI MRAZEVI: Temperature ISPOD PROSEKA, očekuje nas i do 30 centimetara SNEGA
Foto: ATA Images


U Srbiji je haldno, trenutne temperature u većem delu kreću se od 6 do 9°C, u Beogradu je 7°C. Zlatibor meri 2°C, Sjenica i Kopaonik 1°C.

Maksimalna temperatura neće mnogo odmaći od jutarnje i biće od 8 do 12°C, u Beogradu do 9°C, na višim planinama oko 0°C.

Prestanak padavina koje je ovog prepodneva zahvatio veći deo Vojvodine do kraja dana zahvatuće celu severnu Srbije, pa će do večeri kiša prestati i u Beogradu.

U četvrtak će na severu Srbije biti suvo, u Vojvodini ujutro i uz mraz. U ostalim predelima Srbije ujutro se zbog oblačnosti ne očekuje mraz, a slabe kiše biće još u južnim i centralnim predelima, uz prestanak tokom dana i delimično razvedravanje.

Jutarnja temperatura biće od -3°C u Vojvodini do 7°C na jugu Srbije, maksimalna dnevna od 6°C u zapadnim i centralnim do 10°C u južnim i istočnim predelima Srbije, u Beogradu do 7°C.

U petak stiže nova promena vremena. Pre podne u severnim, a posle podne i uveče i u ostalim predelima očekuje se novo jače naoblačenje sa kišom. Maksimalna temperatura biće od 8°C na severu do 16°C na jugu Srbije, u Beogradu do 10°C.

Foto: RINA

 
Za vikend se očekuje veoma jako zahlađenje

U subotu se sa severa očekuje prodor hladnog fronta, a zajedno sa njim preko Panonske nizije prodraće i polarna vazdušna masa. Biće oblačno sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom.  Tokom dana kiša će i u nižim predelima zapadne, južne i jugoistočne Srbije preći u sneg, tokom večeri i u centralnim predelima, dok će istovremeno kiša u Vojvodini prestati.

Maksimalna temperatura biće od 2°C na jugu Srbije do 6°C na severu i istoku Srbije, u Beogradu do 5°C, dok se na planinama očekuje od -10 do 0°C.

Prema trenutnoj vremenskoj prognozi, u nedelju će u svim predelima biti pravo zimsko vreme. Očekuje se oblačno sa snegom. Više padavina i u subotu i u nedelju se očekuje u južnim i centralnim predelima Srbije, a u većini predela južnije od Save i Dunava formiraće se i manji snežni pokrivač. Slab sneg se očekuje i na širem području Beograda.

Suvo će biti u većem delu Vojvodine, uz moguće provejavanje snega u južnim predelima.

U brdsko-planinskim predelima očekuje se da tokom vikenda padne od 10 do 30 cm snega, a u nižim predelima gde se bude formirao biće od 1 do 10 cm.

Sneg će biti veoma mokar, težak i vlažan

Tokom vikenda će duvati i veoma jak severozapadni vetar, na planinama sa olujnim udarima, pa se očekuju vejavica i mećava. Dakle, veoma hladno vreme biće izraženije uz veoma jak i leden severni vetar.

Ova sinoptička situacija za sada će biti uslovljeba prodorom hladnog fronta sa severa, ali i premeštanjem centra cikolona sa južnog Jadrana prema Egejskom moru, pa će i od njegovog pomoranja centra bitno zavisiti da li će se u narednim prognozama povećati padavine sa snegom ili znatno umanjiti, a isto tako i površina Srbije koja će biti zahvaćena.

Foto: Shutterstock

 

Za sada putanje ciklona govore da se padavine i najobilniji sneg očekuje više u južnim, centralnim i planinskim predelima, a da bi sever mogao i ostatati bez padavina, pa tako i bez snega, dok se sam Beograd nalazi na graničnoj lini razgraničenja predela sa i bez padavina i snega.

Prosečna maksimalna temperatura za kraj novembra je od 5 do 9°C, tako da će one danas i u petak biti malo iznad proseka, a sutra u granicama normalnih vrednosti. Za vikend usled jačeg zahlađenja i temperature će za nekoliko stepeni biti ispod proseka, ponegde i za čak pet stepeni.

Ostavite komentar