Vesti > Srbija

AMBASADA FRANCUSKE će razmotriti vraćanje spomenika SRPSKIM VOJNICIMA na mesto

Ambasada je navela i da žali zbog polemike nastale u javnosti nakon pomeranja spomen ploče palim srpskim borcima tokom Balkanskih ratova

Izvor: K1info/Tanjug

15/11/2023 > 21:09

podeli vest:

AMBASADA FRANCUSKE će razmotriti vraćanje spomenika SRPSKIM VOJNICIMA na mesto
Foto: eparhija-prizren.com


 Ambasada Francuske u Prištini saopštila je danas da će razmotriti "tehničke mogućnosti" da se izmešteni spomenik srpskim vojnicima na pravoslavnom groblju u Prištini vrati na svoje mesto.

U saopštenju se navodi da će ambasada zajedno sa svim stranama razmotriti tehničke mogućnosti kako bi svi spomenici na vojnom delu groblja bili okrenuti onako kako su prethodno stajali.

Iz ambasade su poručili i da će to uključiti i novu spomen ploču u sećanje na francuske vojnike koji su izgubili živote tokom službe u okviru Kfora, prenosi Kossev.

Ambasada je navela i da žali zbog polemike nastale u javnosti nakon pomeranja spomen ploče palim srpskim borcima tokom Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata na pravoslavnom groblju u Prištini.

U saopštenju se poziva na "poštovanje sećanja na sve pale vojnike na frontu tokom Prvog svetskog rata, "onako kako se to čini ceremonijom koja se zajedno organizuje sa ambasadom Nemačke, u znak francusko-nemačkog pomirenja".

Spomenik srpskim vojnicima stradalim u ratovima od 1912. do 1918. godine u spomen-parku na prištinskom pravoslavnom groblju, pomeren je sa centralnog mesta uoči obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, a umesto njega postavljena je crna mermerna ploča na kojoj na francuskom, srpskom i albanskom piše: "Francuskim vojnicima palim na Kosovu".

Fracuska i nemačka ambasada u Prištini su nakon negodovanja u srpskoj javnosti saopštile da je spomenik "samo" pomeren  i da su "razočarane što je taj gest pogrešno protumačen"
 

Ostavite komentar