Vesti > Politika

POTEZ francuske ambasade osuđuju čak i FRANCUZI: Premeštanje spomenika SRAMOTA I UVREDA za srpske vojnike

Grupa intelektualaca iz srpske zajednice na KiM pokrenula je peticiju da se spomenik vrati na centralno mesto, a do broji 1.300 potpisa

Izvor: K1info/Tanjug

14/11/2023 > 20:45

podeli vest:

POTEZ francuske ambasade osuđuju čak i FRANCUZI: Premeštanje spomenika SRAMOTA I UVREDA za srpske vojnike
Foto: eparhija-prizren.com


Francuski pukovnik i nekadašnji komandant francuskih specijalaca na Kosovu i Metohiji Žak Ogar poručio je danas da premeštanje spomenika palim srpskim borcima u Prištini predstavlja sramotu i uvredu za srpske vojnike i njihovu francusku braću po oružju.

- Premeštanje spomenika palim borcima Vojske Srbije 1914-1918 u Prištini je sramota. Ovaj čin je uvreda za srpske vojnike i njihovu francusku braću po oružju koji su pali za oslobođenje svoje Otadžbine, Srbije i za slobodu - naveo je Ogar u pisanoj izjavi.

Dodao je da spomenik, bez odlaganja, mora da se vrati na svoje mesto.

- Ako se to ne dogodi, odgovorni bi poimence nosili sramotu za ovaj napad na čast i odanost koje mi, Francuzi i francuski vojnici, dugujemo vernim srpskim saveznicima i prijateljima. Daleko od nedostojne politike, živelo francusko-srpsko prijateljstvo - poručio je Ogar.

Grupa intelektualaca iz srpske zajednice na KiM pokrenula je peticiju da se spomenik palim srpskim borcima vrati na centralno mesto spomen-parka na pravoslavnom groblju u Prištini, odakle je izmešten.

Mijačić: Za dan više od 1300 potpisa 

Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za poglavlje 35 Dragiša Mijačić rekao je danas da je peticiju koju je pokrenuo zajedno sa grupom intelektualaca iz Srpske zajednice sa Kosova i Metohije da se spomenik palim srpskim borcima na vojnom groblju u Prištini vrati na prvobitno mesto za manje od jednog dana potpisalo više od 1.300 ljudi.

- Rezignirani i duboko razočarani takvim aktom francuskog i nemačkog ambasadora na KiM, pokrenuli smo peticiju koja je otvorena za sve građane, kako bi izvršili pritisak na dvojicu ambasadora da se vrati spomen obeležje na svoje prethodno mesto, a takođe i da se dvojica ambasadora javno izvine za takav njihov nepromišljeni akt - rekao je Mijačić.

Peticija je napisana na pet jezika-srpskom, albanskom, francuskom, nemačkom i engleskom jeziku.

- Duboko uznemireni vešću da je spomenik srpskim vojnicima iz ratova 1912-1918 na vojničkom groblju u Prištini izmešten na inicijativu francuskog ambasadora Olivijera Geroa i nemačkog ambasadora Jorna Rodea, srpska zajednica na Kosovu poziva sve zainteresovane da podrže peticiju za vraćanje spomenika na prethodno mesto, a da se dvojica ambasadora javno izvine za njihov nepromišljeni čin - navodi se u obrazloženju peticije.

Podsetimo, bela spomen-ploča iz 1984. godine, na kojoj je pored krsta ispisano "Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912-18", izmeštena je sa bočne strane groblja, a umesto nje postavljena je crna mermerna ploča na kojoj na francuskom, srpskom i albanskom piše: "Francuskim vojnicima palim na Kosovu".

 

Ostavite komentar