Vesti > Srbija

Eparhija raško-prizrenska ZABRINUTA: Niko nas nije konsultovao o IZMEŠTANJU SPOMENIKA

Spomenik srpskim vojnicima stradalim u ratovima od 1912. do 1918. godine u spomen-parku na prištinskom pravoslavnom groblju je pomeren

Izvor: K1info/Tanjug

13/11/2023 > 10:51

podeli vest:

Eparhija raško-prizrenska ZABRINUTA: Niko nas nije konsultovao o IZMEŠTANJU SPOMENIKA
Foto: Tanjug/AP/Bojan Slavković


Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost povodom izmeštanja spomen ploče srpskim vojnicima, koji su u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu oslobodili ove prostore.

- Ni srpska zajednica, koja to groblje koristi, ni Eparhija raško-prizrenska, koja se duhovno stara o pravoslavnim grobljima na Kosovu i Metohiji, nisu bili konsultovani o izmeštanju spomen ploče oslobodiocima u Prvom svetskom ratu, koji su podneli velike žrtve zajedno sa ostalim savezničkim vojnicima - navela je sinoć u saopštenju Eparhija.

Na ovaj način, ne samo da je ponovo iskazano nepoštovanje prema jednom spomen obeležju na pravoslavnom groblju na Kosovu i Meothiji, i to od strane zvaničnog gradskog preduzeća, već se prekrajanjem istorije pokušavaju zamagliti nesporne istine o učešću i istorijskoj ulozi srpskog naroda na ovim prostorima, dodaju iz Eparhije.

- Time se pokazuje i kakva bi sudbina našeg kulturnog i verskog nasleđa bila kada bi zaštita tog nasleđa bila prepuštena isključivo kosovskim institucijama. Eparhijska pravna služba će razmotriti sve mogućnosti kako da se spomen ploča vrati na svoje prvobitno mesto i da se srpsko groblje u Prištini dostojanstveno sačuva u budućnosti. Međutim, više od svega, učestalo skrnavljenje i oštećivanje srpske duhovne i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji nam pokazuju potrebu za višim stepenom zaštitom naše kulturne i duhovne baštine, ukoliko želimo da ta baština na ovim prostorima opstane onakva kakva jeste - istaknuto je u saopštenju Eparhije.

Spomenik srpskim vojnicima stradalim u ratovima od 1912. do 1918. godine u spomen-parku na prištinskom pravoslavnom groblju, pomeren je sa centralnog mesta. 

Umesto njega postavljena je crna mermerna ploča na kojoj na francuskom, srpskom i albanskom piše: "Francuskim vojnicima palim na Kosovu".
 

Ostavite komentar