Vesti > Srbija

PROSVETARI najavili ŠTRAJK ako razgovor NE URODI plodom, iako VLADA predlaže POVEĆANJE PLATE razrednim starešinama

Takođe, biće predloženo i izjednačavanje početne plate nastavnika sa prosečnom platom do januara 2025. godine

Izvor: K1info/Tanjug

05/10/2023 > 17:53

podeli vest:

PROSVETARI najavili ŠTRAJK ako razgovor NE URODI plodom, iako VLADA predlaže POVEĆANJE PLATE razrednim starešinama
Foto: Tanjug/Slobodan Miljevic


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas se ponovo sastala sa reprezentativnim sindikatima prosvete i ponovila da Vlada Srbije radi sve kako bi se poboljšao status svih radnika u prosveti.

Upravo zbog razumevanja značaja ulaganja u obrazovanje kao investicije za budućnost države, predsednica Vlade je rekla da će Vlada predložiti Protokol kojim će se predvideti povećanje plate za razredne starešine, kao i da će se istim iskazati težnja za izjednačavanje početne plate nastavnika sa prosečnom platom u Republici Srbiji do januara 2025. godine, saopšteno je iz Vlade.

Brnabić je istakla da je ova vlada sa povećanjem planiranim za januar 2024. godine prosvetnim radnicima podigla plate za 31 odsto, što je povećalo budžet Republike Srbije za prosvetu za čak 58 milijardi dinara.

Premijerka je objasnila da su vanredna povećanja od 5,5 odsto prosvetnim radnicima od 1. oktobra, odnosno 10 odsto od 1. januara 2024. godine odluke koje je Vlada Srbije donela sama, a ne kao posledica nekakvih pritisaka, navodi se u saopštenju.

Sastanku sa reprezentativnim sindikatima prisustvovali su ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, kao i predstavnici Ministarstva finansija.

Sindikati: Razmotrićemo ponuđeno

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata Srbije saopštili su da je na današnjem sastanku u Vladi Srbije postignut dogovor da im se u što kraćem roku dostavi predlog dokumenta vlade, kojim bi se utvrdila dinamika ispunjenja njihovih zahteva, a koji se odnose na poboljšanje materijalnog položaja.

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, GSPRS Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije naveli su u saopštenju da će kada dobiju dokument od Vlade Srbije sindikati razmotriti ponuđeno, te da će od toga zavisiti realizacija prethodno donetih odluka.

Naveli su da su na današnjem sastanku ponovili zahteve za izjednačavanjem plata zaposlenih u obrazovanju sa republičkim prosekom i povećanje dodatka za odeljenske starešine. Takođe, oni navode da ukoliko pregovori ne donesu očekivane rezultate neće odustati od štajka, planiranog za 16. oktobar.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dobrivoje Marjanović podsetio je da su prosvetari u septembru dobili povećanje plate od 5,5 odsto, kao i da je najavljeno povećanje u januaru od 10 odsto i dodao da su dobili obećanje vlade da će se sa tom tendencijom nastaviti.

- Mi smo to prihvatili, ali očekujemo konkretan dokument i protokol do kada nameravaju da dovedu zaposlene u obrazovanju na nivo republičkog proseka kada je reč o zaradama, a da se onda nastavi sa tendencijom kao što je u svim zemljama u okruženju, da se dođe do 20 odsto više u odnosu na republički prosek - rekao je Marjanović za Tanjug posle sastanka.

Ostavite komentar