Vesti > Srbija

Ovde je STRADALO 4.643 velikih LJUDI: Na KAJMAKČALANU obeležena 105. GODIŠNJICA proboja SOLUNSKOG fronta

Na ovaj način se dokazuje da njihova žrtva traje kroz vekove

Izvor: K1info/Tanjug

17/09/2023 > 20:51

podeli vest:

Ovde je STRADALO 4.643 velikih LJUDI: Na KAJMAKČALANU obeležena 105. GODIŠNJICA proboja SOLUNSKOG fronta
Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ZA RAD ZAPOŠLJAVANJE, BORAČKA I SOCIJALNA PITANJA/ nr


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković predvodio je državnu ceremoniju odavanja počasti i polaganja venaca povodom 105. godišnjice proboja Solunskog fronta na Kajmakčalanu.

- Danas smo ovde iz svih srpskih krajeva, danas je ovde i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, danas je ovde izaslanik predsednika Republike gospodina Vučića, danas je ovde i predsednik pokrajinske vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, danas su ovde i naša braća iz Udruženja Karađorđe iz Herceg Novog, dakle, skupili smo se iz svih krajeva gde Srbi žive - rekao je Selaković, saopštilo je Ministarstvo.

Ministar je rekao da je to najmanje što može da se učini i podsetio da je tim putem prošla srpska vojska pre tačno 107 godina, probijajući front na Kajmakčalanu, najvišem vrhu planine Nidže, naglasivši da je srpski narod posle velikog rata Kajmakčalan nazvao "kapijom slobode" i "kapijom otadžbine".

- Skupili smo da se poklonimo senima naših heroja. Ovde je stradalo 4643 velikih ljudi, ne znamo im imena svima, ali oni su veliki ljudi. Popeli su se ovde na ovaj vrh pod borbom i odavde uspeli da, za nepuna dva meseca, dođu do Bitolja koji je naredne dve godine bio defakto prestonica Srbije, u selu Bač nalazila se naša vrhovna komanda - rekao je Selaković.

Ministar je ukazao da Republika Srbija, zajedno sa Republikom Srpskom, pridaje ogroman značaj negovanju kulture sećanja i izrazio uverenje da će u budućnosti zajedno podizati ratne memorijale koji su uništeni.

- Radićemo to ovde u Severnoj Makedoniji, u saradnji sa Vladom Severne Makedonije, radićemo to i u svakom drugom kraju gde počiva srpski vojnik koji nigde nije otišao kao osvajač, otišao je ili zato što je morao ili je otišao da brani svoju rodnu grudu. Naš dolazak ovde, naša molitva za njihovu dušu, naše pevanje naše himne na ovom mestu pokazuje da su oni zaista pobedili - rekao je ministar.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ukazao je na značaj Kajmakčalana i istakao da se na ovaj način dokazuje da njihova žrtva traje kroz vekove.
 

Ostavite komentar