Vesti > Srbija

DAN SRPSKOG JEDINSTVA, slobode i nacionalne zastave: CENTRALNA proslava u NIŠU, a SLAVIĆE se i u NEMAČKOJ

Praznik se obeležava na dan kada je 1918. godine probijen Solunski front

Izvor: K1info/Tanjug

15/09/2023 > 06:56

podeli vest:

DAN SRPSKOG JEDINSTVA, slobode i nacionalne zastave: CENTRALNA proslava u NIŠU, a SLAVIĆE se i u NEMAČKOJ
Foto: Shutterstock


Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembar, biće obeležen danas centralnom manifestacijom u Nišu na kojoj će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svečanost će biti održana u Sportskoj hali Čair s početkom u 18.00 časova.

Praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se na dan kada je 1918. godine probijen Solunski front, a na osnovu odluke vlada Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obeležavanju ovog datuma.

Uz prisustvo zvaničnika Srbije i Republike Srpske, patrijarha i velikog broja građana praznik je prvi put svečano proslavljen 2021. godine i to u Beogradu na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji, a prošle godine u Bijeljini. 

Praznik se obeležava svake godine širom Srbije.

Kako je najavljeno, danas će biti obeležen i svečanošću na mostu preko reke Drine, između Bajine Bašte i Skelana. Taj događaj organizuje Udruženje veterana 63. padobranske brigade, u saradnji sa veteranskim udruženjima iz Republike Srbije i Republike Srpske. 

Foto: Shutterstock

 

Predviđeno je da se učesnici, noseći srpsku zastavu dugačku 50 metara, spoje na sredini mosta. Svečanosti će, prisustvovati oko 120 veterana iz Srbije i Republike Srpske. 

Proslava Dana srpskog jedinstva ove godine se prvi put organizuje u Nemačkoj, kojoj će u ime predsednika Vučića prisustvovati ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević.

On je pozvao sve naše sunarodnike koji žive u Frankfurtu, ali i u pokrajini Hesen, kao i celoj Nemačkoj da se pridruže centralnoj proslavi na Trgu Rosmarkt u Frankfurtu na Majni, od 18 sati, gde će tri dana trajati manifestacija "Dani srpske kulture" u okviru koje će biti obeležen i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.  

U Beogradu će se, takođe, održati manifestacija "Dan tradicije" sa ciljem da podstakne mlade da kroz umetničke medije dočaraju prirodne lepote, kulturu i tradiciju svoje zemlje. 

Centralni deo manifestacije održaće se u centru prestonice uz svečanu povorku učesnika obučenih u narodne nošnje i glavni muzičko-scenski program u kojem će učestvovati dečji horovi, pevači i folklorni ansambli. 

Defile učesnika kreće u 11:30 sa kraja Knez Mihailove ulice (kod Kalemegdana) i završava se na Trgu republike, gde od 12:00 časova počinje svečani koncert, saopšteno je danas.

Uoči praznika zvaničnici pozivaju sve pripadnike srpskog naroda, gde god da žive da na kućama istaknu narodnu zastavu - "trobojku".

Skup svake godine počinje intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije "Moja Republika" i "Bože pravde". 

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se na dan kada je, posle godina krvavih, strašnih, dramatičnih, tragičnih i junačkih borbi, srpska vojska probila Solunski front i faktički označila početak oslobođenja Kraljevine Srbije. Za to je bilo potrebno svega 45 dana našim junačkim precima. 

Početak proboja Solunskog fronta jedan je od ključnih datuma Prvog svetskog rata i veliki dan u nacionalnoj istoriji.

Solunski front je oformljen u jesen 1915. između saveznika sa jedne i Nemačke, Austrougarske, Bugarske i Turske sa druge strane. Saveznici su ga probili u borbama 15. do 17. septembra 1918. posle kojih je Bugarska kapitulirala.

Prema rečima istoričara, Dejana Ristića iz ugla istorijske nauke to je označilo i početak kraja Prvog svetskog rata.
 

Ostavite komentar