Vesti > Politika

Mi smo prihvatili predlog EU, a Kurti NIJE: Vučić objasnio kako su propali PREGOVORI u Briselu

Kurti nije želeo da prihvati kompromisni predlog EU i sastanak je završen - izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Izvor: K1info/Tanjug

13/09/2023 > 22:32 >> 14:41

podeli vest:

Mi smo prihvatili predlog EU, a Kurti NIJE: Vučić objasnio kako su propali PREGOVORI u Briselu
Foto: Tanjug AP


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu, posle sastanka na visokom nivou, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, da su razgovori završeni neuspešno, u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa.

Na sastanku su uz Aleksandara Vučića, bili premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, visoki predstavnik EU za spoljne i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, kao i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

 

- Svi mi imamo svoje predloge, Albanci svoje, mi svoje, na kraju, mi smo kao Srbija prihvatili kompromisni predlog EU, Kurti nije želeo da ga prihvati i sastanak je okončan - rekao je Vučić.

Istakao je da je, što se tiče samog toka pregovora, bilo ne mnogo prijatnih, već uglavnom neprijatnih stvari, pošto se svi bore za svoje.

- Jasno je da Kurti izbegava da formira ZSO i to je suština svega, Srbija ne beži od svojih obaveza, ali smo rekli, ne samo mi, već EU - kakav je hodogram i kako stvari moraju da se odvijaju i takav njihov predlog, uprkos tome što nije ni malo lak za nas, prihvatili, a Kurti je odbio i tako je završeno sve - rekao je Vučić.

Incidenti na KiM

Mislim da ćete uskoro dobiti potvrdu i od evropskih zvaničnika o tome, dodao je predsednik Srbije.

- Mi smo izneli da od našeg poslednjeg susreta i od poslednje izjave 27 predstavnika EU od 3. juna, imamo 22 eklatantna poteza Prištine, i danas smo imali u Korilju u opštini Zvečan, gde su provocirali i pokušavali da zastraše ljude. I kada su videli da sam ja to izneo tokom samog dijaloga, ljude su povukli, ali to se svakodnevno dešava, u poslednja dva meseca imamo 55 odsto više incidenata pod Kutijem nego u najgoroj godini u vreme bilo koga drugog na vlasti na KiM. Na te činjenice smo ukazali ovde - naveo je Vučić.

Foto: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

 

Kako je rekao, očigledno da nije lako vreme pred nama.

- Srbija se trudila i bila veoma konstruktivan, ozbiljan i odgovoran partner međunarodnoj zajednici. Videćemo kako će stvari teći ubuduće.

"Nije kraj sveta"

Vučić posle neuspešnih razgovora u dijalogu Beograda i Prištine kaže da će uvek morati da se razgovara i da ne veruje u to da je ovo "kraj sveta". On je tako odgovorio na pitanje šta je sada naredni korak posle neuspešnih razgovora.

- Ne znam šta bih vam rekao. Svakako da ćemo uvek morati da razgovaramo, ja ne verujem u to da je ovo "kraj sveta". Siguran sam da će se čuti odgovor ko je zaslužan, ko je odgovoran, to je jednostavno nešto što mora da se dogodi. Ono što je za nas važno, to je da sam siguran da mi moramo da nastavimo da razgovaramo - rekao je Vučić.

Na pitanje da li je Evropska unija pominjala neke mere, Vučić je odgovorio da on nije Aljbin Kurti koji, kako je rekao, govori o tome da je potrebno da "upotrebite bič protiv Srbije".

- Ja neću to da radim, ja to ne želim ni albanskom stanovništvu na KiM niti bilo kome drugom, ja to ne radim, to nije moj princip delovanja, to nije moj životni princip. Ćutim i kad neko ode u zatvor, jer ne napadaš onog ko ne može da se brani. Što bih ja to radio, pitajte EU - rekao je Vučić.

Ostavite komentar