Vesti > Srbija

Srbija je DIGITALNO SAZRELA: Imamo više od 2 MILIONA eGrađana

Pomoćnica direktora Kancelarije za IT i eUpravu, Biljana Marić kaže da portal eUprava trenutno ima više od dva miliona zadovoljnih korisnika

Izvor: K1info

06/09/2023 > 07:46

podeli vest:

Srbija je DIGITALNO SAZRELA: Imamo više od 2 MILIONA eGrađana
Foto: eUprava


Pomoćnica direktora Kancelarije za IT i eUpravu, Biljana Marić, izjavila je za Tanjug da Srbija trenutno ima više od dva miliona zadovoljnih korisnika portala eUprava, koji je centralna tačka komunikacije građana i privrede sa javnom upravom, što je i jasan pokazatelj digitalnog sazrevanja društva.

- Portal eUprave je pokrenut sa ciljem da građani više ne budu kuriri između državnih institucija, nego da digitalizujemo usluge i da javnu upravu učinimo što dostupnijom. Ponosni smo na činjenicu da danas na portalu imamo preko dva miliona zadovoljnih korisnika koji koriste usluge eUprave - istakla je Marić.

Marić napominje da na portalu eUprave ima na stotine usluga koje su namenjene kako građanima, tako i privrednom sektoru.

Kada je reč o uslugama koje su namenjene građanima, najpopularnije su osnovne usluge koje olakšavaju građanima zakazivanje termina za ličnu kartu, obezbeđenje ličnih dokumenata, zakazivanje termina za putne isprave, kao i obezbeđenje izvoda iz matične knjige rođenih, matične knjige venčanih, knjige umrlih ili uverenja o državljanstvu elektronskim putem.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

- Danas je mnogo lakše dobiti izvod iz matične knjige rođenih nego što je to bilo pre desetak godina. Tada ste, na primer, ukoliko ste rođeni u Užicu ili u nekom drugom gradu, a živite u Beogradu, morali da odete po izvod u rodni grad, a sada je to sve jednostavno i lako. Podnesete zahtev preko eUprave, vaš izvod stiže u elektronsko sanduče bez ikakvih dodatnih troškova - objasnila je Marić.

Registracija na Portal eUprave podrazumeva registraciju na nacionalni Portal za elektronsku identifikaciju građana (eID), kog ne koristi samo portal eUprave, već i drugi sistemi u Srbiji kao što su eFakture, eZdravlje, Moja srednja škola, eAgrar i slično.

Marić je naglasila i da svi građani, kada se prvi put prijavljuju na portal eUprave, dobijaju i svoje elektronsko sanduče. 

- U pitanju je digitalno sanduče u koje vam stižu sva obaveštenja i dokumentacija kada komunicirate sa javnom upravom. Na primer, ako ste podneli zahtev za izvod iz matične knjige rođenih i želite da vam taj dokument stigne onlajn, kako ne biste došli u pošto da ga fizički preuzmete jer to oduzima vreme i više uglavnom i nije neophodno, ovaj dokument vam stiže u eSanduče. Logovanjem na portal, u delu koji se zove `Moja uprava` naći ćete sekciju eSanduče. Važno je naglasiti da je neophodno da građani najpre pristupe portalu eUprave da bi mogli da koriste elektronsko sanduče - zaključila je Marić.

Ostavite komentar