Vesti > Srbija

MUP SRBIJE jedan od nosilaca BORBE protiv organizovanog KRIMINALA u ovom delu Evrope

Na jedrilici u Atlanskom okeanu zaplenjeno 2,7 tonakokaina, a u Srbiji uhapšen organizator kriminalne grupe

Izvor: K1info/rts.rs

03/09/2023 > 11:40

podeli vest:

MUP SRBIJE jedan od nosilaca BORBE protiv organizovanog KRIMINALA u ovom delu Evrope
Foto: MUP RS


Pomoćnik direktora policije Dragan Vasiljević izjavio je da međunarodna akcija koju su predvodili pripadnici MUP Srbije, u saradnji sa Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal i BIA, a u koordinaciji sa Evropolom i više evropskih policija, kada je na jedrilici u Atlantskom okeanu zaplenjeno 2,7 tona kokaina potvrđuje da je MUP Srbije jedan od nosilaca borbe protiv organizovanog kriminala u ovom delu Evrope.

- U Beogradu je uhapšen vođa te organizovane kriminalne grupe sa još tri člana organizovane kriminalne grupe, pored njih uhapšena su još dva člana van teritorije Republike Srbije, oduzeto je više od 540.000 evra u novcu, blokirano je više bankovnih računa, nekretnina - rekao je za RTS Vasiljević.

 

U akciji su učestvovali i Brazil, Hrvatska, Španija, Norveška, Slovenija, ali je nosilac akcije bila Republika Srbija.

- Početak rada na ovoj akciji potiče od Uprave kriminalističke policije, Policijske uprave za grad Beograd, još u januaru 2022. godine njihova prethodna znanja su ukazivala da se određena grupa bavi krijumčarenjem narkotika u većim količinama, tako su u saradnji sa Europolom i više evropskih zemalja pripadnici policije Republike Srbije pratili navedenu kriminalnu grupu i 24. je odlučeno da se izvrši akcija i akcija je uspešno završena i tom prilikom, ponavljam, oduzeto je 2,7 tona kokaina - rekao je Vasiljević.

Ističe da ta akcija potvrđuje da je MUP Srbije jedan od nosilaca borbe protiv organizovanog kriminala u ovom delu Evrope.

Govoreći o tome da su od početka školske godine u svim osnovnim i srednjim školama prisutni policajci i to od početka do kraja nastave, Vasiljević je ukazao da oni posebnu pažnju obraćaju na vreme dolaska i odlaska dece iz škole za vreme velikih odmora, kao i da ostvaruju potrebnu komunikaciju sa dežurnim nastavnicima.

- Svaki školski policajac je dužan da pre početka i nakon završetka svoje smene ostvari komunikaciju sa rukovodiocem škola - rekao je on.

Vasiljević je istakao i da je prvi školski dan prošao potpuno bezbedno, ali i da su događaji iz maja meseca pokazali da uvek ima rizika koji se ne mogu predvideti. Prema njegovim rečima, školskom policajcu mogu se svakodnevno obratiti i roditelj i dete.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

 

- Treba da im se obrate da bi zajedničkim radom prepoznali sve rizike i pretnje i na njih blagovremeno reagovali - rekao je on.

Povodom eksplozije koja se pre dva dana dogodila na poslednjem spratu zgrade u Smederevu i u kojoj je stradao vlasnik stana, a dve osobe povređene, Vasiljević je rekao da saznanja policije ukazuju da je vlasnik stana aktivirao eksploziv u svom stanu i da je on smrtno stradao, da su povređena dva lica i da su osnovni uzrok tog događaja nesuglasice na relaciji stanodavac i podstanari u tom stanu.

Ukazao je da su posledice mogle biti daleko drastičnije, ali nije hteo da iznese više detalja o kakvom je eksplozivu reč, odnosno o kojoj količini eksploziva i kako je nabavljen.

- Istraga je u toku, u nadležnosti je nadležnog tužilaštva, tako da dalje ne bih ulazio u pojedinosti svega onoga što se desilo, a istraga će utvrditi sve činjenice - rekao je on.
 

Ostavite komentar