Vesti > Srbija

POD SENKOM džipova KFOR-a: U srpskim sredinama na KiM POČELA NOVA ŠKOLSKA GODINA

U srpskim sredinama u našoj južnoj pokrajini ima ukupno 100 škola koje rade po obrazovnom sistemu Republike Srbije

Izvor: K1info/Tanjug

01/09/2023 > 09:27

podeli vest:

POD SENKOM džipova KFOR-a: U srpskim sredinama na KiM POČELA NOVA ŠKOLSKA GODINA
Foto: Tanjug


Na Kosovu i Metohiji, kao i u celoj našoj zemlji, danas je zvanično počela nova školska godina za više od 15.000 učenika.

U srpskim sredinama u našoj južnoj pokrajini ima ukupno 100 škola koje rade po obrazovnom sistemu Republike Srbije.

U tri opštine na severu KiM - Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku nova školska godina započela je u neuobičajenim okolnostima, zbog upada pripadnika specijalne policije tzv. Kosova u zgrade opština koje se nalaze pored osnovnih škola i prisustva vojnika Kfora, a đaci se polako pripremaju na novonastalu situaciju.

- Moj zadatak ovde je da podržim i nastavnike i učenike, da obiđem sve njih i osnovne škole, da te čudne okolnosti na neki način prebrodimo koliko je to moguće i da ta podrška bude na taj način da bar iole malo osete da smo svi zajedno u ovoj situaciji i da utičem na to da bezbednost u školi bude podignuta na najviši nivo - izjavio je za Tanjug načelnik školske uprave na KiM Ivan Zaporožac, tokom obilska OŠ „Vuk Karadžić“ u Zvečanu.

- Ono o čemu sam razgovarao sa direktorima škola koji se nalaze u ovim okolnostima je da svi u školi budu uključeni, od pomoćnih radnika preko nastavnog osoblja, vannastavnog osoblja dok traje nastava i da obezbede bezbednost učenika. Naš zadatak će biti da u školskim dvorištima i u samim školama budu pojačana dežurstva, da učenici apsolutno budu bezbedni, da nastavnici rade svoj posao i nadam se da će sve proteći onako kako treba - rekao je on.

Nakon masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu doneta je odluka da se na teritoriji cele zemlje pojača bezbednost u svim školama.

- To na teritoriji Kosova i Metohije zbog političko-bezbedonosnih okolnosti ne važi. Mi imamo svoje radnike, pomoćne radnike i moraćemo njih da uključimo koliko god je to moguće. To su kuriri, domari, sami nastavnici - kaže Zaporožac.

Napomenuo je da ova školska godina počinje na jedan drugačiji način.

- Zbog cele te naše nesreće (masovno ubistvo) u čitavoj našoj državi prethodna školska godina završena je pre nego što je to predviđeno kalendarom Ministarstva prosvete i ovu školsku godinu počinjemo na jedan drugačiji način u čitavoj Srbiji - rekao je Zaporožac.

Prema njegovim rečima, prvi dan će biti, pošto je petak, upoznavanje sa planom i programom i godišnjim planom škole, a sledeće dve nedelje će biti apsolutno posvećene toj situaciji.

Ministarsvo prosvete Republike Srbije predložilo je smernice da se organizuju radionice.

- Te radionice će biti usmerene ka tome da se poboljšaju međusobni odnosi u školi, da se prepoznaju neki problemi koji možda tište i učenike i nastavnike i da se preduprede neke stvari koje bi možda mogle u budućnosti da nam na neki način izazovu te neke stvari koje nisu poželjne u školama. Naš zadatak je da svi zajedno u školi, čitav tim školski, a škola ima više timova, nastavničko veće, pedagoško-psihološka služba osmisle te radionice i rade sa učenicima naredne dve nedelje - rekao je Zaporožac.

Ostavite komentar