Vesti > Srbija

VAŽAN APEL RODITELJIMA i VOZAČIMA: Počinje škola, vozite BEZBEDNO, VEZUJTE DECU i ŠIROM OTVORITE OČI

Prilikom vožnje u "Zoni škole" treba imati u vidu manju uočljivost dece, kao i njihovu smanjenu pažnju prilikom igranja u školskom dvorištu

Izvor: K1info/Tanjug

31/08/2023 > 21:42

podeli vest:

VAŽAN APEL RODITELJIMA i VOZAČIMA: Počinje škola, vozite BEZBEDNO, VEZUJTE DECU i ŠIROM OTVORITE OČI
Foto: Shutterstock


Agencija za bezbednost saobraćaja je povodom početka nove školske godine apelovala na roditelje da decu na putu do škole prevoze bezbedno, koristeći  adekvatne sisteme zaštite poput auto-sedišta i sigurnosnog pojasa i da svojim primerom ukažu deci na važnost upotrebe zaštitnih sistema prilikom prevoza u vozilu.

U saopštenju Agencije za bezbednost saobraćaja (ABS) su naveli da je važno da roditelji poštuju ograničenja brzine i ostala pravila saobraćaja, kao i da se za saobraćajne prekršaje učinjene u prisustvu deteta do 12 godina starosti, broj propisanih kaznenih poena uvećava. 

Dodali su da posebnu pažnju skreću vozačima motornih vozila da kroz naseljena područja koja su obeležena znakon "Zona škole" prilagode brzinu kretanja do 30 kilometara na čas, a u zonama škole van naseljenog mesta do 50 kilometara na čas. 

Prilikom kretanja u "Zoni škole" treba imati u vidu manju uočljivost dece, kao i njihovu smanjenu pažnju prilikom igranja u školskom dvorištu ili u blizini škole, što predstavlja opasnost od iznenadnog istrčavanja na kolovoz ili drugog neočekivanog ponašanja. 

Foto: Shutterstock

 

Iz ABS-a su istakli da početak školske godine predstavlja period većeg obima saobraćaja u zonama škola i naseljima, kao i povećanog broja dece-učesnika u saobraćaju, koja predstavljaju posebno osetljivu kategoriju.

Uloga roditelja je izuzetno važna jer svojim pozitivnim primerom treba da utiču na bezbednije ponašanje dece u saobraćaju, to se posebno odnosi na decu u periodu od 9. do 12. godine života, što prema iskustvu, predstavlja najkritičniji period za decu učesnike u saobraćaju, kada i samostalno započinju učešće u saobraćaju, zaključeno je u saopštenju. 

Ostavite komentar