Vesti > Srbija

Bolovanje bez komisije do 30 DANA, prihvaćene kritike građana, najavio Vučić

Ministarka zdravlja smatra da bolovanja duža od 15 dana treba da odobrava komisija

Izvor: K1info/Tanjug

08/08/2023 > 19:25

podeli vest:

Bolovanje bez komisije do 30 DANA, prihvaćene kritike građana, najavio Vučić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ministarka zdravlja Danica Grujičić potpuno u pravu za sve što je rekla i što je predložila izmene i dopune zakona kojim se period bolovanja bez lekarske komisije smanjuje sa dva meseca na dve nedelje.

- Ministarka Grujičić je u pravu kada predlaže da bolovanja duža od 15 dana treba da odobrava komisija, a važno u tom predlogu je da se to neće odnositi na onkološke i neke druge bolesnike. Uzeli smo u obzir kritike građana i bolovanje će kod opšte prakse bez komisije moći da se otvori na najviše 30 dana - rekao je Vučić.

On se upitao da li je moguće da se osobe na bolovanju 57 ili 58 dana naglo oporave i dodao da će taj period biti smanjen sa 60 na 30 dana, a ne dve nedelje kako je prvobitno predloženo.

- Doneli smo odluku, prihvatili smo deo kritika javnosti, saslušali ljude i druga stručna mišljenja i povećaćemo to na 30 dana bez komisija. Ne zaboravite da je Grujičić rekla, a da se to namerno prikrilo, da se to neće odnositi na onkološke pacijente, invalide, trudnice, tek operisane pacijente. Od svega se neko trudi da napravi skandal, kao da smo svi mi ludaci. Toliko je zloupotreba da me je sramota da govorim - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Podsetimo, dr Grujičić izjavila je da je privreda imala velike primedbe na mogućnost da neko bude na bolovanju dva meseca bez provere komisije i da je čudno da je izlečenje najvećeg broja pacijenata bilo baš 58 dana.

Lekar opšte medicine ubuduće će moći da otvori bolovanje pacijentu najduže dve nedelje, a ne, kao što je bio slučaj do sada, dva meseca - rekla je ministarka za Politiku.

Grujičić je istakla da su već pripremili predlog izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju. Kontrola će, kako je rekla, faktički biti na komisijama, sa izuzetkom za onkološke pacijente koji prolaze višemesečnu terapiju, ili pacijente koji su tek izašli iz bolnice posle teške kardiohirurške operacije.

Upitana da li će ubuduće moći da se pojednostave odluke stručnih komisija, ministarka je istakla da će se voditi računa da novim zakonskim aktima postoji samo jedna komisija koja će odlučivati o lečenju pacijenata.

Ostavite komentar