Vesti > Srbija

Država isplatila 24,2 MILIONA dinara pomoći građanima za OBNOVU od nepogoda

Brnabić je naglasila da su škole prioritet kako bi deca bez problema počela sa novom školskom godinom od 1. septembra

Izvor: K1info

08/08/2023 > 18:22

podeli vest:

Država isplatila 24,2 MILIONA dinara pomoći građanima za OBNOVU od nepogoda
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je do sada isplaćeno 24,2 miliona dinara državne pomoći  za obnovu oštećenih objekata u svojini građana usled dejstva poplava i olujnog vremena u maju i junu.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija, Brnabić je rekla da je isplaćen deo zahteva ljudi iz Kragujevca, Kraljeva, Čačka i Svilajnca, a da se sutra isplaćuju rešenja koja su izdata u Aranđelovcu.

- Još u ovom trenutku imamo 308 zapisnika koji su trenutno u Ministarstvu za javna ulaganja na verifikaciji i to ćemo brzo završiti. Imamo 21 lokalnu samoupravu koja još uvek nije dostavila dokumentaciju na verifikaciju i sa njima ćemo sutra i prekosutra održati sastanke da vidimo u čemu je problem i da ih ubrzamo - rekla je premijerka.

Navela je da su, usled poplava tokom maja, juna i jula vanrednu situaciju proglasile 63 lokalne samouprave, a na snazi su još uvek u 31 lokalnoj samoupravi. 

Dodala je da je u periodu od 19. do 22. jula Srbiju pogodilo olujno nevreme i da je proglašena vanredna situacija u 13 lokalnih samouprava.

Premijerka je istakla da su dva apsolutna prioriteta obnova stambenih objekata i škola oštećenih u olujnom nevremenu, kao i sastavljanje zapisnika o šteti. Ona je naglasila da su škole prioritet kako bi deca bez problema počela sa novom školskom godinom od 1. septembra.

- Prioriteti su osnovne škole u Trgovištu i Rači, koje krećemo da obnavljamo u narednih nekoliko dana, kao i vrtići u Ćupriji i Aranđelovcu, koje ćemo potpuno rekonstruisati - rekla je Brnabić.

Ona je istakla da zapisnika o šteti nastaloj u olujnom nevremenu još uvek nema, te da je prioritet ubrzanje njegovog sastavljanja.

Govorila je i o projektu BIO4 i o EXPO 2027.

Ostavite komentar