Vesti > Srbija

I novi putevi i GONDOLA: Grdosija od 30 miliona EVRA povezivaće Zlatibor i PRIBOJSKU BANJU

Predsednik je danas razgovarao i sa predstavnicima Bošnjaka i muftijom o tome kako da prevazilazimo međunacionalne probleme

Izvor: K1info/Tanjug

31/07/2023 > 12:48

podeli vest:

I novi putevi i GONDOLA: Grdosija od 30 miliona EVRA povezivaće Zlatibor i PRIBOJSKU BANJU
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, prilikom obilaska Priboja, da je danas odobrena investicija, ne manja od 30 miliona evra, za gondolu od Tornika i Zlatibora do Pribojske banje dužine 14,7 kilometara.

Vučić je kazao novinarima da je tokom obilaska Priboja razgovarao sa bošnjačkim predstavnicima i muftijom Mevludom Dudićem o tome kako da se prevaziđu međunacionalni problemi, ali i o putevima koji treba da se rade.

Mnogo toga ćemo ovde da radimo i gradimo. Videli ste ovih 27 kilometara što smo radili. Ostalo je još 2,4 kilometra da završimo preko Kokinog broda do Pribojske banje. Velika investicija države. Odobrili smo danas investiciju za gondolu između Tornika i Zlatibora i Pribojske banje, to je 14,7 kilometara, ne manje od 30 miliona evra - rekao je Vučić.

Najavio je da će se raditi Gimnazija, što je investicija od oko četiri miliona evra, izgradnja kanalizacije od oko 12 miliona, te prečišćači otpadnih voda vrednosti oko pet miliona evra.

Takođe, u nekom trenutku će se, kaže, raditi i bolnica i Dom zdravlja što bi bila investicija od oko 30 miliona evra.

- U međuvremenu ćemo da radimo i puteve. Ja ću da obiđem i neka srpska i neka bošnjačka sela u kojima gradimo puteve već za mesec i po dana, do kraja septembra, da pokažemo da brinemo o ljudima koji se bave poljoprivredom - rekao je Vučić.

Predsednik je izjavio da je izgradnja hidroelektrane Bistrica projekat od najvećeg značaja za ceo južnozlatiborski okrug, i da će taj objekat biti od najvećeg značaja za celu Republiku.

On je na pitanje novinara o rekonstrukciji državnog puta Bistrica - Uvac, rekao da će to biti od velike važnosti i za manastir Uvac, pošto će jedna od staica gondole biti u manastiru, ali da je Bistrica najveći projekat za taj kraj. '

- Mislili smo da će to koštati 700 miliona evra, ali koštaće milijardu i 200 miliona. Ministarka energetike ide u Japan da razgovara sa 'Džajkom' oko finansiranja projekta, to će biti od velike važnosti za ceo južnozlatiborski kraj, za balansiranje energije, potrebni su nam ti izvori obnovljive energije - rekao je Vučić.

On je istakao da je ''toliko već novca izdvojeno'' za kraj južno od Zlatibora, i da će to ''izgledati sasvim drugačije''.

- Nama je potrebno da molimo privatne investitore, da imamo Marianu, da imamo Despića, ne može država sve. Oni su postali svetski uspešni, vratili se u svoju zemlju i tu ulažu - rekao je Vučić.

Srbi sa Bošnjacima žele mnogo više od prijateljstva

Vučić je danas u razgovoru sa predstavnicima bošnjačke zajednice u Priboju istakao da je njegova poruka Bošnjacima da Srbi sa njima žele mnogo više od prijateljstva, da žive zajedno, a ne pored njih, kao i prevazilaženje loših stvari iz prošlosti.

- Sa predstavnicima Bošnjaka u Priboju i muftijom Mevludom Dudićem razgovarao sam o njihovim problemima i potrebama, ali i načinima kako da u ovim nelakim vremenima ostanemo jedinstveni, kako da se zajedno borimo za prosperitet svih građana i guramo našu zajedničku Srbiju napred - naveo je Vučić.

Za 10 godina u Srbiji 421 km autoputeva

Vučić je rekao da je u Srbiji u poslednjih 10 godina izgrađen 421 kilometar autoputeva punog profila, što je dva puta više nego u celoj Bosni i Hercegovini od 1945. godine do sada. On je tako odgovorio na pitanje novinara u Priboju da prokomentariše pisanje bošnjačkih medija u Sarajevu u kojima se ismeva izgradnja poluprofilnog puta Niš-Merošina.

- Video sam to u delu sarajevskih i zagrebačkih medija, meni se smeju oko kilometara autoputeva. Sprdate se s tim koliko je Srbija izgradila autiputeva, hajde da se igramo brojevima i činjenicama. Za 10 godina više u Vučićevo vreme punog profilla atuoputa u Srbiji nego u celoj BiH od 1945. naovamo pa puta dva - istakao je Vučić.

On je naveo da u federaciji BiH imaju 120 kilometara autoputa.

- Dakle ja sam za četiri godine četiri puta više autoputeva izgradio nego u Federaciji BIH za 80 godina i oni se meni smeju - rekao je Vučić i istakao da brojevi govore sve i da je autoput u Federaciji preko Zenice i Kaknja građen još u Titovo vreme.

Naveo je i da Republika Srpska ima oko 115 ili 120 kilometara autoputa. Na pitanje o tome da Slobodan Gerogijev tvrdi da je Vučić navodno naručilac spotova protiv nezavisnih medija i da on ima dokaze za to, Vučić je rekao da ne zna o kakvim spotovima je reč.

- Valjda računaju pošto oni imaju sve vreme ovoga sveta da ništa ne rade i da samo tvituju protiv mene nešto, da svi ostali imaju vremena na pretek da samo mrze nekoga i ništa ne rade. Samo vi svoj podsao radfite, ja ću svoj - rekao je Vučić.

Plate i penzije rastu brže od inflacije

Predsednik Srbije rekao je danas da jedino u našoj zemlji i možda u još jednoj evropskoj plate i penzije rastu brže od inflacije, a da je broj zaposlenih povećan za 510 000, ali da to neki neće da priznaju. On je to rekao odgovarajući na pitanje novinara u Priboju da prokomentariše pisanje lista "Nova" koji navodi da za platu sve manje može da se kupi.

- Kada izađete sa nekim brojevima i kada neko ne može da ih demantuje, kao što je broj kilometara autoputa, kilometara pruga, broj zaposlenih i kada kažem da smo 2012. godine imali 1.850.000 zaposlenih, a da danas imamo 2.360.000 zaposlenih, skoro 510.000 ljudi više zaposlenih formalno, kojima se plaćaju porezi i doprinosi, koji ne rade na crno, kad nemate na to da odgovorite, onda kažete 'dosta manje' možete da kupite, a na osnovu čega ne znaju ni oni sami - rekao je Vučić.

On je naveo da jedino u našoj zemlji i možda u još jednoj u Evropi plate rastu brže od inflacije, a da to nije slučaj u Nemačkoj i Francuskoj i da je onima koji to osporavaju teško da priznaju da je tako. Dodao je da oni ne žele da priznaju da se to postiže dok traje rat na evropskom području, a Srbija jedina zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji.

- Izdržavate određene političke i ekonomske konsekvence umesto neko da vam čestita i kaže da ipak ova zemlja uspeva ne da živi, nego da živi mnogo bolje nego što je živela i da gradi mnogo više nego što je gradila. Ne, nego je samo potrebno da pronađemo nešto zbog čega ćemo sopstvenu zemlju da kritikujemo i napadamo - rekao je Vučić.

Dodao je da je zahvalan svim ljudima sa kojima se susreo danas tokom posete Priboja i Pribojske banje, navodeći da zna da je za njih najvažnija njihova zemlja i da je vole više od svega.

Ostavite komentar