Vesti > Srbija

Skup dela opozicije "Srbija protiv nasilja" završen ispred zgrade RTS

Ovo je bilo 12. okupljanje učesnika skupa u Beogradu, a drugo ispred zgrade javnog servisa

Izvor: K1info/rts.rs

22/07/2023 > 20:10 >> 21:54

podeli vest:

Skup dela opozicije "Srbija protiv nasilja" završen ispred zgrade RTS
Foto: Tanjug/Zoran Žestić


Skup dela opozicije "Srbija protiv nasilja", 12. po redu u Beogradu, počeo je oko 20.30 časova, a zavšen nekih sat kasnije. Nešto posle 20 časova policija je blokirala saobraćaj ispred Skupštine Srbije, ali se on vratio u normalu nedugo po početku šetnje.

Kako je i bilo prema najavi organizatora, okupljeni su šetali Dečanskom, Svetogorskom i Takovskom ulicom do zgrade Radio-televizije Srbije, ispred koje su stigli oko 21.20 časova. Desetak minuta kasnije, oko 21.30, skup je i završen, a saobraćaj ubrzo potom i normalizovan.

Ovo je bilo drugo okupljanje učesnika protesta ispred zgrade javnog servisa od kako su počela protesti okupljanja opozicije koja traži smenu rukovodstva te kuće.

Tu su se obratili student Dimitrije Dimić, pisac Biljana Lukić i novinar Smiljan Banjac koji je pročitao zahteve i saopštio da Dimić više ne štrajkuje glađu.

Zahtevi protesta su momentalna smena svih članova REM-a, hitno ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks.

Takođe, traže smenu rukovodstva RTS-a zbog, kako su rekli, emitovanja programa koji afirmišu nasilje, kriminal i agresiju.

Zahtevaju i oduzimanje nacionalne frekvencije Pinku i Hepiju zbog, kako navode, kršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala.

Među zahtevima su smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Na protest su bili predsednik  poslanici DS Srđan Milivojević i Dragana Rakić,  Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, potprednica S SP Marinika Tepić, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić,  Bilajana Đorđević, Dobrica Veselinović i Robert Kozma iz Zeleno levog fronta, predsedniki Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, samostalni poslanik Miloš Parandilović, ruski aktivista Peter Nikitin.

Protest u Kraljevu završen je ranije zbog kiše.

 

 

Ostavite komentar