Vesti > Srbija

OLUJA protutnjala kraj ČAČKA i Gornjeg MILANOVCA: Grad uzeo DANAK na njivama u OSAM SELA

Najteži udar podneli Ježevica, Viljuša, Vapa, Zablaće, Trnava, Milićevci, Miokovci i Gornja Gorevnica

Autor: K1info/Tanjug/RINA

22/07/2023 > 18:14

podeli vest:

OLUJA protutnjala kraj ČAČKA i Gornjeg MILANOVCA: Grad uzeo DANAK na njivama u OSAM SELA
Foto: Tanjug/Branko Lukić


Jako olujno nevreme praćeno gradom nešto posle 16 časova pogodilo je teritoriju grada Čačka, ovoga puta na udaru su bila kablarska sela, ali i sela u podnožju planine Jelice - Ježevica, Viljuša, Vapa, Zablaće, Trnava. Krupan grad naneo je veliku štetu pre svega poljoprivrednim usevima.

- Grad veličine kokošijeg jajeta padao je nekih pet minuta u kontinuitetu, oluja je krenula odjednom čitav dan su meteorolozi najavljivali, ali smo se nadali da će nas preskočiti. Prvo je krenuo jak vetar, posle kiša, a onda i krupan grad koji ovako nije padao sigurno poslednjih par godina. Velika je šteta na usevima, posebno kod onih koji se bave proizvodnjom maline koja je u jeku berbe - ķažu meštani čačanskog sela Ježevica.

Ni ovoga puta jako nevreme nije zaobišlo ni kablarsko selo Rošce.

- Ponovo nas je zahvatilo jako nevreme, padao je grad veličine trešnje koji je napravio štetu, najviše na kukuruzu. Ovoga puta nam nije nestajala struja - kaže Milica iz kablarskog sela Rošci.

Takođe, krupan i intenzivan grad pogodio je sela Milićevci, Miokovci, Gornju Gorevnicu.

- Bili smo u njivi i videli strahovito taman oblak, požurili smo kući uplašeni od najave ove superćelijske oluje i svega što se desilo, međutim na traktorima nas je sustigao grad. Ledenice su počele da tuku, jedva smo stigli da se sakrijemo. Padao je oko 15 minuta, nije bilo dugo, ali je padalo tako jako da je mnoge poljoprivredne kulture skroz dotukao - rekao je za RINU meštanin sela Gornja Gorevnica.

Nevreme nije zaobišlo ni gornjomilanovački kraj, a u selima ove opštine takođe je padao jak grad i krupan grad.

 

- Kolika se štete još uvek ne znamo, ali je padao na nekim mestima grad i veličine oraha. Kad se stanje bude smirilo, izaći ćemo u voćnjak - kažu meštani.

Jako olujno nevreme nije zaobišlo ni gradsko područje, a jak grad zatekao je i brojne vozače koji su se našli u putu kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru.

Ostavite komentar