Vesti > Srbija

VUČIĆ NA KONFERENCIJI PROJEKTA LIID: Moramo da naučimo KAKO DA TROŠIMO NOVAC

Milion evra sno uložili u prečišćače otpadnih voda, a od njih nismo imali ništa, jer nismo znali njima da upravljamo

Izvor: K1info/Tanjug

21/07/2023 > 12:55

podeli vest:

VUČIĆ NA KONFERENCIJI PROJEKTA LIID: Moramo da naučimo KAKO DA TROŠIMO NOVAC
Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs


Ugovor koji je danas potpisan za obilaznicu oko Kragujevca, je najveći koji je do sada potisan za ovaj grad, a u pitanju je 265 miliona evra za 22 kilometra puta, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na Uvodnoj konferencija projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava u Srbiji, projekat LIID.

- Ovo je ogroman novac, on čak ide i do 30 odsto opštinskog budžeta. Naši predstavnici lokalnih samouprava treba da pokažu znanje i posvećenost, ali ćemo morati da pokažemo i veću ozbiljnost. I u apsolutnom iznosu dug lokalnih samouprava je mnogo manji u odnosu na 2012. godinu. Ali milion puta sam molio da je bolje da skromnije opredelite budžetska sredstva, samo nemojte da zadužujete opštinu i da očekujete da vam država daje podršku za likvidnost. Niš je recimo značajno smanjio nivo svog duga u odnosu na druge gradove. O Leskovcu da ne govorim. Ovaj novac iskoristite na najbolji mogući način. Nemojte da tražite načine kako da time pokrivate nedostatak likvidnosti - rekao je Vučić.

Predsednik je naglasio da moramo da naučimo kako da trošimo novac.

On je poručio da predstavnici lokalnih samouprava moraju da pokažu znanje i posevćenost, kao i želju, kako bi se došlo do najboljih projekata u interesu građana koji žive u Srbiji.

Mora se, kaže, pokazati i veća ozbiljnost i odgovornost, te je u tom smislu pomenuo da je država uložila ogroman novac u prečišćače otpadnih voda, milione evra, od kojih nismo imali ništa, jer nismo znali njima da upravljamo.

Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs

 

Ocenjujući da je reč o nemaru, Vučić je kazao da se to ne sme ponavljati, te dodao da je zato važno da postoji kontrola i da komisija odredi kako će novac da se troši i na koje projekte.

- Stanje duga u jedinicama lokalne samouprave u apsolutnim brojevima je 31.12 2012 bilo 76 , 4 milijardi dinara,  a 31.5. 2023 godine 47,8 milijardi dinara - rekao je Vučić.

Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ranije danas saopštio da je sa ambasadorima SAD i Turske Kristoferom Hilom i Hamijem Aksojem, kao i sa predstavnicima konzorcijuma Behtel-Enka, razgovarao o daljoj dinamici izgradnje Moravskog koridora.

Vučić je na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav" naveo da je dogovoreno da do kraja oktobra ove godine bude završeno 11 kilometara od Makrešana do Kruševca (Koševi), dok će ceo projekat biti gotov do 2025. godine.

- Ovo je projekat od izuzetnog značaja i prvi je autoput u Srbiji koji povezuje istok i zapad naše zemlje. Važno je i to što su partneri iz SAD i Turske izrazili želju da učestvuju u novim infrastrukturnim i energetskim projektima u Srbiji - naveo je Vučić nakon sastanka sa ambasadorima SAD i Turske i delegacijom konzorcijuma Behtel-Enka.

 

 

Na Uvodnoj konferencija se obratio i ministar Goran Vesić, koji je istakao da 145 jedinica lokalne samouprave dobijaju značajna sredstva za projekte koji će unaprediti život građana.

Vesić je rekao da predsednik Aleksandar Vučić i Vlada ulažu velike napore na izgradnji moderne i razvijene Srbije.

- Projekat LIID ukupne vrednosti od oko 300 miliona dolara još je jedan u nizu projekata koji pokazuju da Srbija krupnim koracima korača napred poštujući principe ravnomernog i održivog razvoja - rekao je Vesić. 

Ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji Severne obilaznice oko Kragujevca potpisan je danas. Ugovor su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, v.d. direktora Putevi Srbije Zoran Drobnjak i direktor Srbijaautoput Zvonimir Marković.

Ukupna vrednost LIID projekta iznosi 265,2 miliona evra, a 145 jedinica lokalne samouprave će, u vidu granta, dakle bespovratno, dobiti sredstva koja će moći da iskoriste za razne projekte.

Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs

 

Reč je o projektima rehabilitacije i rekonstrukcije saobraćajne infrastrukture, izgradnju pešačkih prelaza, biciklističkih staza ili prostora za javni prevoz, povećanje otpornosti saobraćajne infrastrukture na klimatske promene, ozelenjavanje  javnih površina, razvoj sistema pametnih gradova i održive urbane mobilnosti, izradu planskih dokumenata i razvoj institucionalnih i kadrovskih kapaciteta jedinica lokalnih samouprava.

Realizacija projekta trajaće do 30. novembra 2028. godine.

Ostavite komentar

Luka

Pa čitav život čovek u politici,premijer,presednik države i još nije shvatio da u Srbiji postoje finansijski stručnjaci i savetnici i da je to njihova oblast a ne njegov lični interes.

22.07.2023 01:19