Vesti > Srbija

Ugovor za obilaznicu oko Kragujevca, je najveći koji je do sada potisan za ovaj grad

Nosilac projekta je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Izvor: K1info/Tanjug

21/07/2023 > 12:13

podeli vest:

Ugovor za obilaznicu oko Kragujevca, je najveći koji je do sada potisan za ovaj grad
Foto: screenshot/Tanjug


Ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji Severne obilaznice oko Kragujevca potpisan je u Beogradu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ugovor su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, v.d. direktora Putevi Srbije Zoran Drobnjak i direktor Srbija autoput Zvonimir Marković.

Ugovor je potpisan uoči Uvodne konferencije projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava u Srbiji - projekat LIID, a ukupna vrednost LIID projekta iznosi 265,2 miliona evra, a 145 jedinica lokalne samouprave će u vidu granta dobiti sredstva koja će moći da iskoriste za razne projekte.

Realizacija projekta će trajati do 30.novembra 2028.godine. Skupština Srbije je 28.aprila 2023. godine potvrdila Sporazum o zajmu između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Ugovor o kreditu između Francuske agencije za razvoj i Srbije za realizaciju projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog razvoja u Srbiji.

Nosilac projekta je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Gradovi i opštine će imati pravo da konkurišu za realizaciju projekta u oblasti rehabilitacije i rekonstrukcije postojeće saobraćajne infrastrukture, izgradnje novih pešačkih prelaza, biciklističkih staza ili prostora za javni prevoz, povećanja otpornosti saobraćajne infrastrukture na klimatske promene izgardnjom sistema za odvodnjavanje, sanaciju klizišta, ojačavanje obala itd.


 


 

Ostavite komentar