Vesti > Srbija

Na delu je NEŠTO ŠTO PODSEĆA na "OMEGA BLOKING": Meterolog objasnio ZAŠTO JE OVAKO VRELO

Narednih dana temperature noću neće padati ispod 20 stepeni

Izvor: K1info/Tanjug

12/07/2023 > 19:32

podeli vest:

Na delu je NEŠTO ŠTO PODSEĆA na "OMEGA BLOKING": Meterolog objasnio ZAŠTO JE OVAKO VRELO
Foto: Tanjug/Tara Radovanović/bs


Meteorolog Darko Savić rekao je da će se talas visokih temperatura zadržati ove, ali i početkom sledeće nedelje, kao i da će i noći biti veoma tople, sa temperaturama koje neće padati ispod 20 stepeni. 

- Nadoknadićemo sigurno ovo zakašnjenje leta tokom ove nedelje i početkom naredne nedelje. Trenutno meteorološka situacija u nekom širem regionu Mediterana je nešto što podseća na tzv. "omega bloking" a to je situacija kada ima dva sistema niskog pritiska u koji se uvukao sistem visokog pritiska, a taj visoki pritisak pod čijem smo mi uticajem, sada je negde na severozapadu Afrike i ogleda se u tome što se jednostavno uvlači vreo vazduh sa severa Afrike i dolazi na naš kontinent - objasnio je Savić za Tanjug.  

On je napomenuo da je srednja maksimalna temperatura za jul u Beograd je  29 stepeni. 

- Cele nedelje će biti tog odstupanja i za oko 10 stepeni iznad normale. Ovaj tropski talas jeste nešto što je abnormalno, ali se očekuje u ovom periodu godine. Ono što je specifično su i visoke noćne temperature, koje nisu ispod 20 stepeni. Problem je to što neke biometeorološke studije pokazuju da bi se tokom noći regenerisao organizam potrebno je da temperatura tokom noći padne ispod 23, 24 stepena - dodao je on.  

On objašnjava da se ceo problem ogleda u tome što gradovi zbog svoje konstrukcije, pre svega gradovi koji nisu planski građeni, imaju temperature za pet do 10 stepeni više nego okolina.

On dodaje da nije problem kada je to jedna noć ili dve, već kada to traje, jer   telo ne može da se oslobodi stresa i regeneriše.
Što se tiče zaštite, Savić je rekao, da prvo što bi posavetovao je da ako možemo svoje aktivnosti tokom dana postavimo tako da se prilagodimo ovom toplotnom talasu ili da ne izlazimo van kuće kada je pik talasa od 12 časova do 16 časova.

- Ako ne možemo, preporučuje se da kod sebe imamo vodu, da se rashladimo, ono šta bi napomenuo je da ljudi koji su stari i hronično bolesni, kad su ovakvi toplotni talasi da se zaštite i da poštuju savete lekara - dodao je on.  

Građani su, na pitanje gde da traže spas od vrućine, rekli - pored vode ili u parkovima. 

- Podnosim i volim leto u Srbiji, nema veze koliko je toplo - rekla je jedna starija gospođa

- Za sad je dobro, nešto je ranijh godina bilo teže, još uvek nije kao prethodnih godina - dodao je jedan gospodin. 

I stranci su rekli da je veoma vruće i da u šetnju izlaze veoma rano. 

- Podnosim, tako da nema nikakvih problema. Priroda i svež vazduh su spas - dodala je jedna devojka.

Građani su dodali da svaki slobodan deo dana koriste za izlete i obilaske van grada, pa na primer odlaze na Lido, Adu Ciganliju, ali i do Kosmaja i Avale. 

- Za nas mlađe nije strašno, ne možemo da sedimo ceo dan ispod klime nije prirodno - dodao je jedan momak. 
 

Ostavite komentar