Vesti > Srbija

Vučić o Milutinoviću: Bio je jedna od najmarkantnijih ličnosti SPS

Milutinović je bio naš savremenik, na najodgovornijim pozicijama u državi, onda kada je narodu bilo teško, možda i najteže

Izvor: K1info/Tanjug

05/07/2023 > 13:15 >> 13:33

podeli vest:

Vučić o Milutinoviću: Bio je jedna od najmarkantnijih ličnosti SPS
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je bivši predsednik Srbije Milan Milutinović bio jedna od najmarkantnijih ličnosti Socijalističke partije Srbije i izrazio uverenje da će on ostati značajan deo istorije te političke organizacije.

Vučić je, govoreći na komemoraciji Milutinoviću u Skupštini Srbije, zapitao ima li veće časti nego biti na čelu Srbije i njenih naroda koji su se uvek trudili da na miru žive.

- Ima li na svetu većeg zadatka od takve pozicije koju je obavljao Milutinović. Nikada Srbima i njihovim čelnicima nije bilo lako. Nemanjićkim vladarima, Karađorđevićima, Obrenovićima. Ipakm njihove dileme i primere možemo lako sagledavati kroz prizmu protoka vremena i sa bezbedne istorijske distance - rekao je Vučić.

Kako je istakao, Milutinović je bio naš savremenik, na najodgovornijim pozicijama u državi, onda kada je našem narodu bilo teško, možda i najteže. 

Ministar spoljnih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je danas na komemoraciji bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću da Srbija neće zaboraviti njegov patriotizam.

Dačić je na komemoraciji u Skupštini Srbije rekao da se od Milutinovića oprašta sa velikom tugom, ali i sa velikim ponosom, dodajući da je otišao jedan iz te generacije kome je istorija namenila najteži ispit.

- Pripadao je onima koji su stavljeni pred najveću probu, a malo ko u životu dođe do takvog testa bez obzira koju funkciju obavlja. Do trenutka kada na delu treba da pokažete koliko volite svoju zemlju i svoj narod - rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je Milutinović bio spreman kada je, kaže, istorija došla pred njega i stavila mu u ruke najteže zadatke, dodajući da se nije sklanjao prepuštajući drugima istorijski teret, znajući da može da ga nosi i da ima sve što treba.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

On je istakao da je bivši predsednik, koji je bio i ministar spoljnih poslova, bio oslonac srpske diplomatije, kao i da je prihvatio tu dužnost kao obrazovan, iskusan i odgovoran javni radnik.

- Svoje profesionalne i lične kvalitete nesebično je podelio sa Srbijom kada se nalazila na raskrsnici i kada je ulog bila njena sloboda, nezavisnost i suverenitet - rekao je Dačić.

Dačić je rekao da Milan Milutinović ima veliko poštovanje za sve što je uradio za Srbiju. Kako je rekao, pobedio je u Hagu i tamo odbranio svoje ime i čast svoje zemlje.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

- U tu borbu otišao je sam, proveo šest godina, znajući da će pravda da pobedi, kao što se u desilo, a neka na čast ide onima koji su držali nevinog čoveka - rekao je ministar.

Dačić je rekao da nije bilo boljeg, veštijeg i temeljitijeg kojeg je Srbija mogla da pošalje na razgovore u Dejton i Rambuje.

- Njegovo ogromno iskustvo ugrađeno je u novu etapu razvoja Srbije u kojoj smo i danas - rekao je Dačić i zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku Skupštine Srbije Vladimiru Orliću što je komemoracija održana na državnom nivou.

 

Ostavite komentar