Vesti > Srbija

Vučić na otvaranju OBILAZNICE oko Beograda: Biće to najprometnija, NAJVAŽNIJA saobraćajnica

Predsednik Vučić prisustvuje ceremoniji otvaranja obilaznice oko Beograda na deonici tunel ''Straževica'' - petlja ''Bubanj Potok''

Izvor: K1info

28/06/2023 > 18:46 >> 20:11

podeli vest:

Vučić na otvaranju OBILAZNICE oko Beograda: Biće to najprometnija, NAJVAŽNIJA saobraćajnica
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je na otvaranju poslednje deonice obilaznice oko Beograda, od Straževice do Bubanj Potoka, rekao da je ta saobraćajnica od najvećeg značaja, jer postoji veliko takmičenje u prihvatanju međunarodnog saobraćaja.

- Biće tako dok Bugari i Rumuni ne urade nove mostove preko Dunava i dotle će nam ova obilaznica mnogo značiti i doneti mnogo novca u našoj kasi, iako smo morali to brže da uradimo - naveo je on.

 

 

Poslednja deonica obilaznice oko Beograda, od Straževice do Bubanj Potoka u dužini od 9,74 kilometara, puštena je u saobraćaj.

Sa Vučićem su u autobusu kojim su krenuli na svečano otvaranje bili i ministri Siniša Mali i Goran Vesić, gradonačelnik Beograda Aeleksandar Šapić, kao i ambasadorka Kine Čen Bo i predstavnici Puteva Srbije, Koridora Srbije i izvođača radova.

- Ovo će biti najznačajnija saobraćajnica na kojoj ćemo izmestiti kamione iz centra grada. Završili smo ono što je bila ideja još 1972. godine - rekao je Vučić tokom vožnje novim autoputem.

 

Podsetio je da je gradnja krenula početkom devedesetih godina prošlog veka i da je zbog objektivnih razloga bila obustavljena.

- Pa su se setili 2008. da postoji, ali su mali deo uradili, dok smo mi za za samo godina uradili više nego oni za 27 godina. Ali, nisam zadovoljan  jer sam očekivao da bude brže. Imali smo problema sa eksproprijacijom dva romska naselja -  rekao je Vučić.

 

On je naveo i da nije u potpunosti zadovaljan "Putevima Srbije".

- Ali, da li je bolje nego što je bilo - bolje je - rekao je predsednik i istakao da "bolje rade 'Koridori' nego 'Putevi', ali da oni ipak rade bolje nego nekad.

Istakao je da je za sve što je do danas urađeno finasiranje obezbeđeno.

Kazao je da se gradi i metro i da će prva linija biti završena 2028. godine, a druga najkasnije do 2030. godine.

Dodao je da će prugom biti spojen i aerodrom i novi prostor gde će se graditi novi Ekspo i Nacionalni stadion.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

 

Posle više od 30 godina gradnje, od Batajnice do niškog auto-puta kod Bubanj Potoka, moći će da se stigne auto-putem u punom profilu, to jest sa ukupno šest saobraćajnih traka, u dužini od 47 kilometara.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

 

Završetkom obilaznice oko Beograda preusmerava se saobraćaj sa preopterećene osnovne mreže gradskih saobraćajnica na obilaznicu, što doprinosi skraćenju vremena putovanja za tranzitne tokove, smanjenju broja saobraćajnih nezgoda, troškova eksploatacije vozila, štetnih gasova i buke od vozila na užem gradskom području, kažu u Putevima Srbije.

Obilaznica oko Beograda povezuje krak Koridora 10b, E-75 (granica sa Mađarskom, Horgoš - Novi Sad - Beograd) sa Koridorom 10, E-70 (granica sa Hrvatskom, Batrovci - Beograd), državni put IB reda broj 26 i Rutom 4, E-763 "Milošem Velikim" (Beograd - Požega - granica sa Crnom Gorom Boljare) i ponovo delom Koridora 10, E-75 (Beograd - Niš - Preševo - granica sa Makedonijom).

 

Ostavite komentar