Vesti > Srbija

Martinović OBIŠAO Osečinu: Sva ŠTETA od POPLAVA biće NADOKNAĐENA

Od majskih poplava 2014. godine država je izdvojila ogromna sredstva za zaštitu od ove nepogode, između ostalog i u Podgorinu

Izvor: K1info/Tanjug

23/06/2023 > 17:01

podeli vest:

Martinović OBIŠAO Osečinu: Sva ŠTETA od POPLAVA biće NADOKNAĐENA
Foto: TANJUG/ MDULS/bs


Opština Osečina pretrpela je veliku štetu, pre svega na putnoj infrastrukturi, tokom nedavnih kiša koje su napravile velike poplave širom Srbije. Stradala su i poljoprivredna zemljišta i privatni objekti, a tim povodom Podgorinu je posetio ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije Aleksandar Martinović, koji je pošto sastanka sa rukovodstvom opštine obišao ugrožena područja.

Posle reči zahvalnosti predsedniku opštine Nikoli Tomiću i njegovom timu, koji su od prvog dana bili na terenu, stavljajući kompletnu infrastrukturu u funkciju odbrane od poplava, ministar je istakao da je država od majskih poplava 2014. godine izdvojila ogromna sredstva za zaštitu od ove nepogode, između ostalog i u Podgorinu.

- Da nije bilo tih ulaganja, šteta u Osečini bi bila znatno veća. Želim da naglasim da će Vlada Srbije uz saradnju sa lokalnim samoupravama učiniti sve što je potrebno da šteta bude u potpunosti nadoknađena građanima. Konkretno, ovde je reč o poljima zasejanim kukuruzom i pod malinom i kupinom - rekao je ministar i dodao:

- Na sednici Vlade doneta je odluka o formiranju Radne grupe kojom predsedava Ana Brnabić, i na dnevnom nivou imamo presek stanja. Ministri su svaki dan na terenu kako bi se neposrednim uvidom napravio bilans i iznašla rešenja problema.

On je napomenuo da i pored svih preduzetih mera zaštite, usled ovolikih padavina nije moguće sprečiti poplave, navevši primer Vrnjačke banje u kojoj je za sat vremena palo preko 190 litara vode po metru kvadratnom, što je nezabeležen primer, naročito važan kod bujičnih voda i manjih reka, bezazlenih u normalnim situacijama.

Predsednik opštine Osečina Nikola Tomić naveo je da se šteta na putnoj infrastrukturi meri stotinama miliona dinara, što se odnosi na nekategorisane puteve u dužini od 1300-1400 kilometara, od kojih su neki još uvek neprohodni.

- Hvala građanima na razumevanju, jer decenijama nije ništa preduzimano, a mere koje je Srbija pod rukovodstvom Aleksandra Vučića donela od 2014. godine pomogle su da ne doživimo totalnu katastrofu - rekao je Tomić.

Ostavite komentar