Vesti > Srbija

Problemi se ne REŠAVAJU u Briselu: Grenel pozvao Međunarodnu zajednicu da DOĐE na KiM i SASLUŠA SRBE

Grenel se sastao danas u severnom delu Kosovske Mitrovice sa predstavnicima Srpske liste

Izvor: K1info/Tanjug

22/06/2023 > 20:33

podeli vest:

Problemi se ne REŠAVAJU u Briselu: Grenel pozvao Međunarodnu zajednicu da DOĐE na KiM i SASLUŠA SRBE
Foto: Tanjug/STR


Bivši specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel pozvao je danas posle sastanka sa predstavnicima Srpske liste u severnom delu Kosovske Mitrovice, međunarodnu zajednicu da da dođe i razgovara sa srpskim narodom i da čuje njihove probleme.

Grenel je poručio da situacija na severu KiM mora što pre da se deeskalira, te da Srbi i Albanci samo žele normalno da žive.

Foto: Tanjug/STR

 

- Frustriran sam što nemamo međunarodnu zajednicu ovde. Zašto međunarodna zajednica nije ovde i ne sluša i ne vidi njihove probleme? Problemi se ne rešavaju u Briselu, već ovde. Treba međunarodna zajednica da dođe i čuje ovaj narod - rekao je Grenel.

Istakao je da je zabrinjavajuće kako se poslednje tri godine situacija na Kosovu i Metohiji pogoršava.

- Krenuli smo dobrim putem. Verujem u ekonomsku normalizaciju i da Srbi i Albanci samo žele mir, dobre poslove, da njihova deca mogu da ostanu ovde i imaju normalan život. Molim i Evropsku uniju da se kocentriše na ekonomski razvoj. Vidimo jasan put ka deeskalciji i potrebno je načiniti hrabre poteze - naveo je Grenel. 

Naglasio je da ništa ne može da zameni američko vođstvo.

- Došao sam i čuo od srpskih lidera za sve jednostrane akcije koje su preduzete i koje su mi otvorile oči. Rekao sam Aljbinu Kurtiju da prestane sa jednostranim potezima - poručio je Grenel.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić ponovio je zahteve srpskog naroda na Kosovu i Metohiji - da se specijalci povuku sa severa Kosova, da se taj vakuum prostor popuni Euleks policijom i Kforom, kao i da svi uhapšeni bez dokaza budu pušteni na slobodu, kako oni uhapšeni, tako i oni optuženi za bilo koji politički protest.

Foto: Tanjug/STR

 

- Dakle, ne tražimo da se oslobode kriminalci koji odgovaraju za ubistva, teška krivična dela itd. Tražimo samo da se oslobode ili amnestiraju svi uhapšeni protiv kojih se vodi istražni postupak. Takođe tražimo da svi lažni gradonačelnici podnesu ostavku, nakon čega bi mogli da se održe izbori - rekao je Rakić i istakao da je uslov svih uslova formiranje Zajednice srpskih opština.

Rakić kaže i da je Grenel upitao koja je greška Srba, na šta je dobio odgovor:

- Za tango je potrebno dvoje, kao što je i za izazivanje krize potrebno dvoje. Naš greh je prvo što smo Srbi, a drugo što želimo da ostanemo na ovim prostorima, a grehove Prištine nećemo da nabrajamo - dodao je Rakić.

Bivši gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović naglasio je da je krizu na severu Kosova i Metohije izazvala Priština, jednostranim akcijama Aljbina Kurtija. 

- Grenel je prvi čovek koji je došao da sašluša i čuje naše probleme. A mogao je da čuje da se Srbi nalaze u nikad težoj situaciji. Mogao je da čuje da nam se hapse vozači saniteta, da ne možemo doći do kiseonika, jednom rečju da se naši građani nalaze u jednoj teškoj situaciji - rekao je Milović.

Grenel je u Kosovsku Mitrovicu došao u trenutku kada srpski predsednik Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti borave u Briselu, na kriznom sastanku koji je sazvao visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.
 

Ostavite komentar