Vesti > Srbija

Vučić ODLUČAN: Neću da razgovaram sa Kurtijem DOK NE BUDE PUŠTEN SVAKI UHAPŠENI SRBIN

Kad puste Srbe, razgovaraćemo da se formira ZSO. Hoće - neće, završili smo, rekao je predsednik posle susreta s mađarskim prijateljima

Izvor: K1info/Tanjug

20/06/2023 > 16:28

podeli vest:

Vučić ODLUČAN: Neću da razgovaram sa Kurtijem DOK NE BUDE PUŠTEN SVAKI UHAPŠENI SRBIN
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da neće razgovarati sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, dok ne bude pušten svaki uhapšeni Srbin, dok ne povuče specijalnu policiju i prestane sa hapšenjima.

- A onda ćemo da razgovaramo da se formira ZSO. Hoćete - nećete, završili smo. Evo izaberite nekog drugog ko će da vam da sve na tacni - ja vam ne dam. Nemojte da tražite datume, završite sa njim šta imate jer ne pristajem na taktiku spržene zemlje i svršenih poteza - rekao je Vučić nakon sednice Strateškog saveta Srbije i Mađarske na Paliću.

On je kazao da zbog mađarske javnosti želi da kaže da nijedan Albanac nije upucan ili teško povređen, samo Srbi, i da se vode slučajevi protiv Srba koji su povređeni i ranjeni.

- Znate li da su nam na dan pred Božić upucali decu, a policajac koji je to uradio je na slobodi - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom razgovarao o situaciji na severu Kosova i Metohije i u Republici Srpskoj i da je mađarsku delegaciju informisao o svemu što je Beograd uradio kako bi došlo do deeskalacije na KiM.

- Ja sam upoznao sa teškom situacijom na KiM naše goste, govorio o svemu. Govorio o tome šta sve Srbija poštuje, a šta rade srbima na KiM. Posebno svakodnevnim hapšenjima i maltretiranjem naših ljudi, koji nisu ni krivi ni dužni - rekao je Vučić na konferenciji za medije nakon sednice Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske na Paliću i ceremonije potpisivanja bilateralnih dokumenata.

Dodao je da je zajedno sa Orbanom sinoć razgovarao sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

- Nakon toga sam ja obavio još dva razgovora, jer je tamo sve teža situacija zbog političkih razloga - rekao je Vučić.

Dodao je da Mađarska podržava Srbiju na evropskom putu, ali da Srbija od mađarskih prijatelja ima podršku na čuvanju nezavisnosti i samostalnosti.

- I zahvalan sam našim mađarskim prijateljima što su uvek razumeli i pokazali respekt prema poziciji Srbije koja je pokušala i trudila se da u ne lakim vremenima očuva svoju samostalnost. Mi nismo deo evropskog kluba, nismo ni u NATO, manje smo zaštićeni od Mađarske, ali smo se trudili da pokažemo da jedan tako mali narod i jedna tako mala zemlja, kao što je Srbija, nije mala po snazi, ponosu i dostojanstvu svojih ljudi. Zato im hvala na tome što su uvek imali razumevanje za takvu politiku - zaključio je Vučić.

Ostavite komentar