Vesti > Politika

SRBIJA i MAĐARSKA potpisale više SPORAZUMA: Novi NAFTOVOD, zajedničko PREDUZEĆE za gas i razvoj INFRASTRUKTURE

Sporazumi su potpisani posle prve sednice Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske

Izvor: K1info/Tanjug

20/06/2023 > 13:45

podeli vest:

SRBIJA i MAĐARSKA potpisale više SPORAZUMA: Novi NAFTOVOD, zajedničko PREDUZEĆE za gas i razvoj INFRASTRUKTURE
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


Srbija i Mađarska danas su na Paliću u prisustvu državnog vrha obe zemlje potpisale više sporazuma koji će obezbediti dalje jačanje saradnje, a među kojima su sporazumi u oblasti odbrane i unutrašnjih poslova, kao i za izgradnju novog naftovoda i osnivanje zajedničke firme za trgovinu gasom.

Sporazumi su potpisani posle prve sednice Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske kojoj su prisustvovali predsednici Srbije Aleksnadar Vučić, Mađarske Katalin Novak, kao i premijeri Ana Brnabić i Viktor Orban.

Sporazum o saradnji između Nacionalne generalne direkcije za strance Mađarske i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (azil i migracije) koji potpisuju prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Petar Sijarto.

Potpisani su sporazumi za saradnju u oblasti carina, razmenu informacija, u oblasti razvoja putne infrastruture, oblasti odbrane i  unutrašnjih poslova.

Potpisani su i sporazumi o izgradnji naftovoda kojim će se povezati rafinerija u Novom Sadu sa Mađarskom kao i sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća između Srbijagasa i mađarskog preduzeća za elektroprivredu MVM.

 

 

 

 

 


 

Ostavite komentar