Vesti > Srbija

ZAKUVALO se na KOSMETU kao nikad: LAJČAK MORA na put u SAD zbog dogovora o SEVERU KiM

Tenzije između Beograda i Prištine bile i u fokusu Prespanskog foruma za dijalog

Izvor: K1info/Tanjug

18/06/2023 > 23:03

podeli vest:

ZAKUVALO se na KOSMETU kao nikad: LAJČAK MORA na put u SAD zbog dogovora o SEVERU KiM
Foto: Tanjug Arhiva


Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je danas da je na Prespanskom forumu za dijalog, na kojem je učestvovao, u fokusu razgovora bila situacija na severu Kosova i Metohije.

On je najavio da će, na poziv partnera iz SAD, otputovati u Vašington sledeće nedelje, na "intenzivne razgovore o daljem razvoju situacije i hitnim koracima".

On je na svom nalogu na Fejsbuku istakao da su tenzije između Beograda i Prištine, kao i napeta situacija na severu KiM, bili teme razgovora svih učesnika na forumu.

- Nedavna dešavanja u regionu, posebno visoka tenzija između Kosova i Srbije i situacija na severu Kosova, trenutno su u centru pažnje mnogih učesnika foruma. Sledeće sedmice ću, na poziv mojih partnera iz SAD otputovati u Vašington. Imaćemo intenzivne razgovore o razvoju situacije i neposrednim narednim koracima - naveo je Lajčak.

On je podsetio da je tokom posete sedištu NATO ranije ove nedelje sastao i sa zamenikom generalnog sekretara NATO Mirčeom Džoanom, kako bi razgovarali o situaciji na severu KiM, i da su se saglasili da je potrebno hitno preduzeti korake za deeskalaciju.

- To sam posebno naglasio pri razgovoru sa predstavnicima NATO i EU - naveo je Lajčak.

Ostavite komentar