Vesti > Srbija

Srbija ima STABILNE finansije: U BUDŽETU TRI MILIJARDE VIŠE nego što je bilo planirano, tvrdi Siniša Mali

Potpresednik vlade podseća da program Srbija 2025 predviđa da prosečna plata bude 1.000 evra, a penzija između 430 i 450 evra

Izvor: K1info/Tanjug

17/06/2023 > 12:56

podeli vest:

Srbija ima STABILNE finansije: U BUDŽETU TRI MILIJARDE VIŠE nego što je bilo planirano, tvrdi Siniša Mali
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su ukupni prihodi u budžetu za 15. jun iznosili 52 milijarde dinara, što je za tri milijarde više nego što je bilo planirano. Reč je prihodima od PDV, poreza na dohodak, poreza na dobit, neporeskim prihodima...

- Za nas je polovina meseca izuzetno važan datum, jer tada ide uplata domaćeg PDV i tada se uplaćuje i dobit preduzeća iz prošle godine i drugo, mi smo planirali za 15. jun 49,1 milijardu dinara prihoda, a ostvarili smo 52 milijarde - rekao je Mali.

Naglasio je da tri milijarde dinara više novca u budžetu, u situaciji kada usporavaju velike ekonomije i evrozona, nije malo i da to pokazuje da ne opada privredna aktivnost u Srbiji.

Mali je istakao da Srbija ima stabilne finansije i dobre finansijske indikatore, kao i da je, prema novoj projekciji za kraj godine, predviđen budžetski deficit od 2,8 odsto BDP, umesto ranije planiranih 3,3 odsto u 2023. godini. Mali je, odgovarajući na kritike Fiskalnog saveta u vezi sa novim merama, istakao da ne postoji bojazan od povećanja fiskalnog deficita, s obzirom da se on smanjuje, a ne povećava, kao i da nema razloga da država dobre rezultate ne iskoristi da pomogne građanima.

- Naš plan zaduženja se ne menja, čak idemo sa nižim deficitom ove godine nego što je planirano, bio je planiran deficit od 3,3 odsto BDP, smanjili smo na 3,0 odsto, kada je MMF bio ovde, a danas projekcija za kraj godine iznosi 2,8 odsto - rekao je on.

Novi paket mera predviđa veće plate u javnim sektoru, najviše u prosveti i zdravstvu, povećanje penzija, novčanu podršku od 10.000 dinara za svako dete do 16 godina, smanjenje cene hleba i drugih osnovnih namirnica, ali i izdavanje novih turističkih vaučera za letovanje u Srbiji, a Mali ističe da njihova realizacija ni na jedan način ne može da ugrozi budžet.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs

 

- Kada pogledate kritike oko ovih mera, postoji strah da će nam možda biti veći deficit - pa neće, vodimo računa o svakom dinaru. Ove godine za prvih pet meseci uštedeli smo 85 milijardi dinara ili 800 miliona evra, a ove mere koštaju 23 mlrd ove godine. Nešto smo pomogli više i poljoprivrednicima i više investiramo u infrastrukturu - rekao je ministar finansija.

Ističe da vlada ima dva stuba ekonomske politike koju sprovodi već godinama.

- Prvi stub se odnosi na podizanje životnog standarda građana i nećemo odustati od toga, cela naša politika se svodi i usmerena je ka tome da građani iz godine u godinu bolje žive. Drugi stub je ulaganje u infrastrukturu, puteve i železnicu, zelenu agendu, kanalizaciju, vodovod, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda odnosno sve što podiže kvalitet života građana Srbije - rekao je on.

Takođe, naglašava da se od 2012, a posebno u poslednjih par godina, ta politika pokazala potpuno opravdanom jer naša zemlja i dalje ostvaruje pozitivne stope rasta, uprkos nikad većoj globalnoj krizi.

- Prošle godine prvi put smo imali BDP preko 60 mlrd evra, ove godine biće 69 mlrd. Samo podsećanja radi 2012. bio je 33,4 mlrd evra, dakle, za 10 godina smo duplirali njegovu vrednost uprkos i poplavama i fiskalnoj konsolidaciji i kovidu i energetskoj krizi i konfliktu u Ukrajini. Održali smo našu makroekonomsku stabilnost, a udeo javnog duga u BDP, uprkos više od devet mlrd evra pomoći privredi i građanima, jeste 51,4 odsto BDP - rekao je Mali.

On je rekao da je to daleko ispod kriterijuma Mastrihta od 60 odsto BDP i daleko od proseka EU koji je 95 odsto BDP.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

- Štedimo gde možemo, vodimo računa o svakom dinaru i želimo da uložimo u podizanje plata i penzija i u pomoć našim mladima, kao i da završavamo autoputeve i brze pruge, bolnice, vrtiće... sve što život građana čini boljim. To je odgovor svima koji dovode u pitanje naše ekonomsku politiku - rekao je Mali.

Primetio je da, ipak, nema mnogo onih koji kritikuju ekonomsku politiku Srbije, pošto joj priznanje odaju i MMF, SB, kreditne rejting agencije i investitori.

- Ako ceo svet i investitori govore da je Srbija stabilna i dobro stoji i ima novca, onda je to najbolja potvrda ispravnosti naše politike - rekao je Mali.

Podseća da program Srbija 2025 predviđa da prosečna plata bude 1.000 evra, a penzija između 430 i 450 evra i kaže da će to biti i ispunjeno.

- Mi ćemo ove godine imati prosečnu platu od 735 evra, sledeće i preko 800 i potpuno smo u skladu sa projekcijama, a prosečna penzije će već od 1. janaura biti 390 evra - rekao je Mali.

On navodi da čim se reši konfklikt u Ukrajini i pokrene svetska privreda da će Srbija vrlo brzo dobiti investicioni rejting, jer je naša zemlja, kako je rekao, tako pozicionirana da napravi "pravi bum".

Foto: Tanjug/AP

 

Očekujem da ćemo u godini dana posle toga dostići taj cilj, dodao je Mali. Na pitanje kako je Srbija uspela da postigne tako dobar imidž u poslovnom svetu, kaže da je držzava ispunila svako obećanje koje je dala, kada je reč o pomoći privredi, građanima i investitorima.

- Izašli smo na međunarodno tržište kapitala u januaru, cilj je bio da uzmemo oko milijardu dolara, a ponuda je bila preko 11 mlrd dolara i izabrali smo najbolje i najjeftinije. Ogromna ponuda za jednu Srbiju, jer vide da rastemo, da se povećavanja životni standard građana, da gradimo, da je javni dug i ostalo pod kontrolom. Svako obećanje smo ispunili u dinar i u dan - rekao je Mali.

Istakao je da investitori čuju od drugih da naša država ispunjava sva obećanja i da je zato prošle godine priliv stranih direktnih investicija u Srbiju iznosio rekordnih 4,4 mlrd evra, kao i da očekuje da će ove godine biti postignut novi rekord.

Ostavite komentar