Vesti > Politika

Država ima DOVOLJNO NOVCA: Mali o POVEĆANJU PLATA i penzija

Ministar finansija ocenio je da je naša zemlja u prvim mesecima ove godine zabeležila bolji rezultat od planiranog

Izvor: K1info/Tanjug

08/06/2023 > 15:57

podeli vest:

Država ima DOVOLJNO NOVCA: Mali o POVEĆANJU PLATA i penzija
Foto: Tanjug/Zoran Žestić


Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali rekao je da država ima dovoljno novca za povećanja plata i penzija.

Kako je naveo u saopštenju, novca ima dovoljno i za isplate jednokratnih pomoći. Ministar Mali je, komentarišući izjavu potpredsednika Stranke slobode i pravde Dušana Nikezića koja se odnosi na najavljena povećanja plata i penzija i isplate jednokratnih pomoći, poručio da bi Nikezić trebalo da uči od njih, umesto što kritikuje.

- Gospodin Nikezić nastavlja sa svojom politikom koja se protivi podizanju kvaliteta života građana, a podrazumeva samo lično bogaćenje njega i njegovih stranačih saboraca. Za druge strane, mi se ponašamo ozbiljno i odgovorno, tako da imamo i dovoljno novca za povećanja plata i penzija i isplate jednokratnih pomoći. Takođe, ne menjamo plan zaduživanja za ovu godinu, uprkos njegovim lažnim tvrdnjama - naveo je Mali u saopštenju.

Ministar finansija ocenio je da je naša zemlja u prvim mesecima ove godine zabeležila bolji rezultat od planiranog.

- U prvih pet meseci ove godine ostvaren je rezultat koji je bolji od plana za 84,3 milijarde dinara. Takođe, u prvih pet meseci prihodi budžeta veći su za 44,3 milijarde dinara u odnosu na plan. Dalje, inflacija, koja je najvećim delom uvezena, usporava, a očekujemo da se taj trend nastavi u narednom periodu. I pored svih teškoća tokom prethodnih godina, od 2018. do 2022. godine ostvaren je kumulativni rast privredne aktivnosti od 18,8 odsto, uz očuvanje radnih mesta - naglasio je Mali i dodao:

- To je sjajan, odličan rezultat, među najboljima u Evropi. Zatim, priliv stranih direktnih investicija u prva četiri meseca iznosi 1,259 milijardi evra i međugodišnje je veći za 66 odsto, Uz sve to, javni dug nam je u potpunosti pod kontrolom i na nivou od 51,4 odsto. Sa druge strane, imate najjače ekonomije na svetu, poput jedne Nemačke, koja je ušla u recesiju. Mi smo daleko od toga.

Ministar je rekao da je ponosan što se država pokazala ozbiljnom u vreme krize, što je tu za svoje građane, i što i dalje ima mogućnosti da podiže životni standard.

- Ponosan sam što i nakon dve krize koje su nas zadesile u poslednjih nekoliko godina, mi i dalje imamo dovoljno snage da podižemo životni standard naših građana. Veće plate i penzije, zatim jednokratna davanja za majke i samohrane očeve, odnosno njihovu decu, znače da će naši građani živeti bolje. Vodimo odgovornu ekonomsku politiku i odgovorno upravljamo javnim finansijama. Takvom politikom uspeli smo da spasimo zemlju od bankrota pred koji su nas doveli gospodin Nikezić i bivša vlast, ali i da dočekamo svetsku krizu spremni - istakao je Mali.

Dodao je i da je prethodna vlast ostavila na računu budžeta svega osam milijardi dinara, što nije bilo dovoljno ni za isplatu penzija.

- Кako to da se niko ne zapita što prethodna vlast nije delila pomoć građanima? Zašto nisu građeni auto-putevi, pruge, škole, bolnice, domovi zdravlja? Zašto nisu ulagali u decu i mlade? I opet odgovor je jasan, zato što su pogrešnom ekonomskom politikom i težnjom za vlašću, zemlju doveli pred bankrot, a građane ostavili na ulicama, bez posla - zaključio je potpredsednik vlade.

Ostavite komentar