Vesti > Srbija

PROTEST ispred opštine ZVEČAN zbog UHAPŠENIH Srba: Građani traže njihovo PUŠTANJE NA SLOBODU

Radoš i Dušan su uhapšeni u ponedeljak 29. maja, dok su mirno sedeli i protestovali ispred opštine Zvečan

Izvor: K1info/Tanjug

13/06/2023 > 13:45

podeli vest:

PROTEST ispred opštine ZVEČAN zbog UHAPŠENIH Srba: Građani traže njihovo PUŠTANJE NA SLOBODU
Foto: Tanjug/STR


U Zvečanu je održan skup podrške Dušanu Obrenoviću i Radošu Petroviću koji se od 29. maja nalaze u pritovoru u Gnjilanu. 

Građani okupljeni ispred opštine nose transparente kojima traže slobodu za uhapšene Srbe.

Oni nose plakate na kojima piše: "Svi smo mi Radoš i Dušan", "Radoš i Dušan stradaju bez krivice!", "EVROPO, da li vidiš nepravdu nad Radošem i Dušanom?", "Montirani procesi protiv Radoša i Dušana, a šta kaže LAJČAK?!", "Na Kosovu nema prava i pravde za Srbe!", "Sloboda za sve zatočene Srbe", "Kurti te tuži, Kurti ti sudi! DOSTA JE!", "Neće nas slomiti Kurtijev kazamat!" i drugi. 

Sestra Dušana Obrenovića, Selma Muratović, podsetila je da je njen brat uhapšen bez ikakve krivice, dok je mirno sedeo na zemlji i protestovao protiv "nepravde i sile".  

- Dve nedelje kako strahujemo i strepimo za njega. Dve nedelje koje su mi kao dve godine. Svaki dan je muka. Kada sma ga posetila u pritvoru, bio je sam, pretučen i prebijen. Te slike njega sa povredama mene i danas bole. Šta je moj Dušan bilo kome kriv, šta je nažao uradio? Ništa. Nikoga ne mrzimo, mikome zlo ne mislimo, a drže ga u zatvoru kao najvećeg kriminalca. Da li to neko na svetu, u Evropi vidi, da li neko vidi njegove rane, našu muku, da li neko vidi dokaze da su nevini? Želim da pružim podršku i Radoševoj porodici - rekla je Selma Muratović.

Ona dodaje da zna koliko je teško Radoševoj porodici.

- Muka nas je okupila. Samo tražimo slobodu, pravo i pravdu za za Dušana i Radoša, jer ništa nisu krivi. Hvala svima koji nas nisu zaboravili, koji se bore da istina o Dušanu i Radošu izađe na videlo - rekla je Selma Muratović okupljenia. 

Foto: Tanjug/STR

 

Advokat Predrag Miljković na skupu pokazao je sliku pretučenog Dušana Obrenovića.  

- Kao što ste videli, tog 29.maja samo 50 metara odavde uhapšeni su sa zemlje Dušan Obrenović i Radoš Petrović. Uhapšeni su dok su mirno protestovali, mirno izražavali svoj stav i nezadovoljsto. Danas se mom branjeniku stavljaju na teret četiri krivična dela. To su najozbiljnija krivična dela. Ako je on to izvršio, ja onda ne mogu da verujem takvom pravosudnom sistemu. Moj branjenik je nevin, ovo što ste videli je jedina istina. Ja ću se za tu istinu boriti do zadnjeg atoma svoje snage. Danas je 15. dan kako su obojica u pritvornom centru u Gnjilanu. Želim da im odavde svi pružimo snage da izdrže i da im poručimo da ih niko nije zaboravio - rekao je Miljković. 

Foto: Tanjug/STR

 

Bivši gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović podsetio je u kako teškoj situaciji žive Srbi na Kosovu i Metohiji. 

- Dve nedelje građani opštine Zvečan nemaju pristup svojoj opštini, radnici opštine svakoga dana pokušavaju da dođu do svojih radnih mesta, naši profesori, nastavnici, naši đaci nemaju pristup svojoj školi. Naše komšije ovde u ovoj zgradi, u ulici Kralja Milutina, ograđeni bodljikavom žicom žive kao u getu. Vojnik Kfora ih prati do stana, vojnik Kfora treba da ga isprati iz stana. Da li Evropa vidi u 21. veku kako Srbi teško žive - upitao je Milović. 

Foto: Tanjug/STR

 

Predsednica Udruženja roditelja dece sa smetnjama u razoju Ivana Rakić pojasnila je kako cela situacije utiče na život dece. 

- Znate, teško je objasniti zašto deca ne mogu u školu, zašto ne mogu da se igraju, a posebno je teško objasniti našoj deci iz Centra zašto ne mogu da dođu u dnevni centar i tu se edukuju, druže i igraju sa svojim drugarima. Mi u Udruženju roditelja smo se dugo borili i radili na tome da deca sa smetnjama u razvoju budu prihvaćena u zajednici, da ne budu izolovana i da im se život ne svodi samo na put od kuće do škole i obrnuto. Ova situacija nas vraća više koraka unazad i naša deca sada vreme provode samo u kući - rekla je Rakić. 

Radoš i Dušan su uhapšeni u ponedeljak 29. maja, dok su mirno sedeli i protestovali ispred opštine Zvečan.

Na video snimcima, koji su se u međuvremenu pojavili vidi se da oni nisu učestvovali u nemirima, da ih je Kfor dok su sedeli povukao i predao Kosovskoj policiji.

Advokat Obrenovića rekao je tada da je njegov klijent brutalno pretučen i da mu je lik izmenjen do neprepoznatljivosti.

 


 

Ostavite komentar