Vesti > Srbija

Maturanti u ZVEČANU simbolično proslavili MALU MATURU

Učenici i studenti performansima tokom protesta na severu KiM izražavali su nezadovoljstvo zbog nemogućnosti mirnog života i školovanja

Izvor: K1info/Tanjug

12/06/2023 > 15:47

podeli vest:

Maturanti u ZVEČANU simbolično proslavili MALU MATURU
Foto: TANJUG/dopisništvo KiM


Maturanti OŠ "Vuk Karadžić" u Zvečanu, koja se nalazi u blizini zgrade opštine, a koju su 26. maja nasilno zauzeli pripadnici Specijalne policije takozvanog Kosova, simbolično su proslavili malu maturu.

Oni su se ispred zgrade svoje škole slikali zajedno sa nastavnicima i razrednim starešinama.

Druga maturantkinja Anđelija Derihavić kaže da je matura, s obzirom na situaciju tužna, ali da mora da se ide dalje.

- Da se borimo i da završavamo ono što mi mislimo da bi trebalo, da gradimo svoju budućnost, karijeru, sve što smo zamislili da to i ostvarimo - dodala je ona.

Razredni starešna Vesna Marković zahvalila se roditeljima koji su uspeli u najvažnijem cilju, a to je, kako je navela, vaspitanje, kao i da su nastavnici bili tu da ih obrazuju.

- Ova generacija dece je stvarno posebna, to su mladi ljudi, koji su časno i pošteno naučili šta je čast i poštenje i koji su se prekalili u svim ovim, da kažem, nemirnim vremenima na Kosovu i Metohiji. Ja mislim zahvaljujući baš toj deci, a pre svega požrtvovanju roditelja da ova generacija neće da ima problema u daljem školovanju. I ono što se tiče nas, razrednih starešina bitno je da su ljudi. Ocene se mogu sve popraviti, ali čovek teško - navela je ona.

Njena koleginica, Gordana Radulović kaže da je ova generacija dece u OŠ "Vuk Karadžić" generacija koja zaslužuje pažnju.

 

- Nekako sve se lomilo preko njih. Korona, sada ova situacija, stalno ih je nešto usporavalo. I za ovaj dan smo se isto brinuli, hoćemo li uopšte moći da organizujemo to matursko veče. Ustvari evo slavimo ga preko dana. Međutim, uspeli smo i zbog toga mi je mnogo drago - rekla je Radulović.

Učenici osnovnih i srednjih škola od 29. maja, kada je izbio sukob između pripadnika Kfora i Srba, koji već punih 15 dana protestuju zbog nasilnog upada kosovskih specijalaca u zgrade opština na severu KiM, ne pohađaju nastavu, a školska godina se završila 6. juna.

Tokom prethodnih dana, učenici i studenti raznim performansima tokom protesta na severu naše južne pokrajine izražavali su u javnosti nezadovoljstvo zbog nemogućnosti mirnog života i školovanja.

Ostavite komentar