Vesti > Srbija

POPLAVE napravile HAOS u Ivanjici: Uvedena VANREDNA situacija u ŠEST mesnih zajednica

Reč je o selima Močioci, Bratljevo, Kušići, Međurečje, Bratljevo i Kovilje

Izvor: K1info/Tanjug

04/06/2023 > 16:21

podeli vest:

POPLAVE napravile HAOS u Ivanjici: Uvedena VANREDNA situacija u ŠEST mesnih zajednica
Foto: RINA


Obilne padavine koje su tokom jučerašnjeg dana pogodile teritoriju opštine Ivanjica, izazvale su ogromne probleme meštanima ivanjičkih sela, a u šest mesnih zajednica je uvedena i vanredna situacija. Reč je o mesnim zajednicama Močioci, Bratljevo, Kušići, Međurečje i Kovilje.

- Imali smo velike padavine više dana, samo što je bilo sa prekidima. Ovo juče i preključe nas je baš zadesilo. Prišlo je do škole, do crkve, do kuća, srećom još nema nikakve štete, jedino na usevima - žito, krompir, maline. Gde je bilo ravnije je poplavilo - rekao je predsednik mesne zajednice Brezova, Danko Šekeljić.

Predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović rekao je da je u šest mesnih zajednica uvedena vanredna situacija.

Foto: RINA

 

- Generalno, nije dobra situacija na čitavoj teritoriji opštine Ivanjica. I u ravnim delovima opštine, u Prilikama i Bukovici imali smo problema. Najkritičnije je u Močiocima, Brezova, Kušići, Međurečje, imamo ogromne probleme u Kovilju i Bratljevu - rekao je Mitrović i dodao:

- U Kovilju imamo situaciju da je voda još za Bogojavljenje odnela septičku jamu i prišla školi. Jedan deo smo pokušali da sredimo, bilo je planirano da radimo sa Srbijavodama, mađutim u prethodna dva dana još jedan deo obale se odcepio i voda je još bliže došla školi.

Prema njegovim rečima, ekipe Srbijavoda i njihove ekipe su na terenu.

- Gledamo šta možemo da uradimo, da osposobimo ljudima prolaz da mogu da funkcionišu u narednim danima. Dok ne bude voda stala, dok se ne bude povukla ne možem ništa konkretno uraditi - rekao je on.

On je dodao da je srećna okolnost to što između intervala obilnih padavina naiđu suvi periodi u kojima uspevaju da koliko toliko saniraju štetu na terenu kako bi meštani mogli da funkcionišu.

- Ovo je veliki udarac za budžet opštine Ivanjica. Veliki problem za ljude koji žive, ne samo u ovim mesnim zajednicama, već na čitavoj teritoriji opštine Ivanjica. Ne mogu da dođu do svojih zasada, plus što je godina loša sa svim vremenskim uslovima, nema sunca, malina ne može da se razvija, a ovaj kraj je poznat po tome i živi od toga - rekao je on i dodao:

- Jedina svetla tačka u ovome i nadamo se da će tako i ostati jeste to da se niko nije povredio, da niko nije stradao , a sve ostalo ćemo, kao što smo i 2020. godine posle poplava uz pomoć države i resornih ministarstava i koliko budemo mogli svojim sredstvima i uz pomoć meštana koji uvek izađu u susret reštiti.

Ostavite komentar