Vesti > Srbija

Kisić sa izaslanikom Velike Britanije: Srbija NAPRAVILA značajne POMAKE u unapređenju RODNE ravnopravnosti

Sastanku su prisustvovali i ambasadorka Velike Britanije u Beogradu Šan Makleod, Stana Božović i Milan Cvetkov

Izvor: K1info/Tanjug

02/06/2023 > 15:54

podeli vest:

Kisić sa izaslanikom Velike Britanije: Srbija NAPRAVILA značajne POMAKE u unapređenju RODNE ravnopravnosti
Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ZA BRIGU O PORODICI I DEMOGRAFIJI/ DEJAN UROŠEVIĆ/bs


Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić razgovarala je danas sa direktorkom za obrazovanje, rod i ravnopravnost i specijalnim izaslanikom Velike Britanije za rodnu ravnopravnost Alisijom Herbert i tom prilikom istakla da je Srbija napravila značajne pomake na ovom planu naročito kada je u pitanju zakonska regulativa.

Kisić i Herbert su razgovarale o unapređenju saradnje dve zemlje, posebno u oblasti rodne ravnopravnosti, zaštiti žena od nasilja i populacione politike, saopštilo je resorno ministarstvo.

Kisić, koja je i zamenica predsednika Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije, istakla je da je podrška Velike Britanije i razmena iskustava u oblasti unapređenja rodne ravnopravnosti i populacione politike, kao i zaštiti žena od nasilja Srbiji od velikog značaja, s obzirom na to da se sa ovim izazovima suočavaju obe zemlje.

- Srbija je u prethodnom periodu napravila značajne pomake kada je u pitanju unapređenje rodne ravnopravnosti, izmenama zakonskih okvira i doneti su novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije, kao i Strategija za eliminaciju rodno zasnovanog nasilja nad ženama i nasilja u porodici za period 2021. - 2025. godine - rekla je Kisić.

Ona je dodala da je potrebno dodatno, kroz različite projekte, raditi na prevenciji i edukaciji celog društva u vezi sa sprečavanjem bilo kojeg oblika nasilja, u čemu bi značajan partner bila i Velika Britanija.

Herbert je istakla da se njihova zemlja suočava sa istim problemima i da su im iskustva Srbije od velikog značaja kao i da je Velika Britanija otvorena za unapređenje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, kao i za realizaciju budućih zajedničkih projekata.

Kisić je navela je da su odnosi dve zemlje veoma produktivni i da postoji veliki broj investitora koji uspešno posluju dugi niz godina u Srbiji, a da je prošle godine obeležen jubilej, odnosno 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju zemalja, što pokazuje da postoji veoma duga uspešna saradnja.

Sastanku su prisustvovali i ambasadorka Velike Britanije u Beogradu Šan Makleod, državna sekretarka i predsednica Stručne grupe Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Stana Božović i v.d. pomoćnika ministra u Sektoru za međunarodnu saradnju, evropske integracije i projekte Milan Cvetkov.

Ostavite komentar