Vesti > Srbija

Srpski ANALITIČARI SAGLASNI: Država brzo donela MERE BEZBEDNOSTI, deo opozicije politizuje situaciju

Situaciju su za Tanjug analizirali sociolog Vladimir Vuletić i politički analitičar Dejan Vuk Stanković

Izvor: K1info/Tanjug

11/05/2023 > 08:07

podeli vest:

Srpski ANALITIČARI SAGLASNI: Država brzo donela MERE BEZBEDNOSTI, deo opozicije politizuje situaciju
Foto: Tanjug/Tara Radovanović


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zajedno sa Vladom veoma je brzo u teškim trenucima doneo mere kako bi se unapredila bezbednost u Srbiji, dok s druge strane deo opozicionih stranaka pokušava da politizuje situaciju, u kojoj je poginulo 17 mladih ljudi, kako bi ostvario neki vid političke koristi, ocenili su sociolog Vladimir Vuletić i politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

- Država je uradila ono što je jedino i mogla urgentno da uradi i ono što na osnovu iskustava zemalja u kojima su se slični stravični događaji dešavali, a koje je mogla da primeni u našoj situaciji - ocenio je Vuletić za Tanjug komentarišući mere koje je Vlada Srbije usvojila ubzo nakon pucnjave u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu u kojoj je ubijeno osam učenika i radnik obezbeđenja i pucnjave u okolini Mladenovca u kojoj je život izgubilo osam mladih ljudi.

Dodao je da je to prepoznato i u svetu, a da je čak i britanski dnevni list Guardian na neki način istakao da je Srbija reagovala brzo, "za razliku od SAD, gde se malo toga uradilo u sličnim situacijama pogotovo kada je reč o oružju".

- Taj proces neće ići tako brzo i treba imati u vidu da će verovatno biti mnogo otpora i zato je jako važno da svi oni koji su zainteresovani da u Srbiji bude manje nasilja pogotovo kada je reč o nasilju među mladim podrže ove mere - naveo je Vuletić.

Dodao je da mere koliko god bile restriktivne neće u potpunosti eliminisati nasilje, ali da će smanjiti  verovatnoću da se nešto slično desi, jer će onima koji pomisle da učine zlodela poput ovih biti teže da dođu do oružja.

- Predlozi Vlade su došli vrlo brzo, a to pokazuje da je Vlada Srbije i razumna i pragmatična kada je reč o velikom izazovu poput borbe protiv nasilja, a posebno kada je u pitanju fenomen nasilja među maloletnicima - ocenio je za Tanjug politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Dodao je da je pored mere razoružavanja, posebno važna i mera amnestije za one koji nemaju prijavljeno oružje, jer time, kako ističe, Vlada Srbije pokazuje da primarno ne koristi represiju, već da kao država poziva građane na neku vrstu građanske odgovornosti, kako bi se predajom oružja smanjila verovatnoća da dođe do novih masovnih pucnjava.

Kada su u pitanju reakcije dela opozicionih partija, Vuletić ocenjuje da "nema sumnje" da je protest koji je najavljen kao građanski, prerastao u politički.

- To vidimo i na osnovu činjenice da su organizatori političke partije, ali i na osnovu zahteva koji jesu zapravo politički zahtevi. Nema sumnje da političari opozicije pokušavaju da iskoriste ovaj talas tuge i besa da na neki način preusmere tu energiju u svoju političku korist - naveo je Vuletić.

Kako je rekao, građani mogu sami da ocene u kojoj meri je takav potez opozicije moralan i da li je je i kojoj meri vezano za sticanje političkog profita, a u kojoj meri je nešto što bi na bilo koji način moglo da doprinese poboljšanju bezbednosne situacije u Srbiji.

- Plašim se da bi te mere i ti zahtevi koji se tiču i ostavke pojedinih lica, pogotovu ministara policije i šefa BIA u ovom trenutku, kada je jasno da postoji velika verovatnoća da se zločini ponove, samo oslabili državu u prevenciji - rekao je Vuletić.

Ocenjuje da neki nivo odgovornosti snosimo svi pa i mediji, ali da je teško uspostaviti neku konkretnu vezu kada su u pitanju tragedije koje su se dogodile protekle nedelje.

- Već dugo se stvara klima koja je povezana pre svega sa TV Pink, ali to je nešto što je deo političke borbe, a sada je samo pitanje da li će građani valorizovati to što se žrtve nevine koriste kao povod da se nastavi sa tom političkom borbom koja je ovde inače već dugo prisutna - ocenio je Vuletić.

Dejan Vuk Stanković je ocenio da je opozicija u najvećoj meri iskoristila tragične događaje za reafirmaciju svojih političkih stavova koji su, kako je rekao "kritika vlasti po svaku cenu i kad im nije mesto".

- Sama činjenica da vi pravite mitinge u trenutku kada se nacija nalazi u jednoj kombinaciji žalosti, tuge, straha i konfuzije zbog onoga što se desilo, pokazuje da vi ne vodite računa o onom procesu koji neminovno mora da se desi, a to je da se Srbija polako, ali sigurno posle tog šoka vraća u stanje normalnosti - rekao je Vuk Stanković.

Dodao je da je izlazak na ulice mimo onoga što bi mogao da se nazove tužnim saosećajnim mimohodom, praćen političko motivisanim zahtevima potpuno neprimeren.

- Traženje ostavke ministara, pa i samog predsednika Vučića je bez presedana u političkoj istoriji. Vi u SAD imate, maltene, skoro svaki dan masovnu pucnjavu. Tamo reaguje policija, tužilaštvo. U školama obrazovni sistem, ali nikome ne pada na pamet da traži ostavku predsednika SAD, niti ljudi zaduženih za obrazovanje, niti traži ostavke šefova bezbednosnih agencija ili lokalne policije - istakao je Vuk Stanković.

Neracionalno je, ocenio je on, i povezivanje nekih TV sadržaja sa nasiljem.

- Ako povezujete jedan sadržaj poput, rijaliti programa sa nasiljem, onda možete svaku seriju ili krimi film povezati sa nasiljem. Onda bi morali da se bavimo sveobuhvatnijom cenzurom, ako je to neka logika. To je neka vrsta krstaškog rata protiv dve televizije koje su provladine. To je u suštini jedan politički stav koji pokazuje krajnju sklonost ka politizaciji čitave ove stvari, što je pre svega politički neukusno i što je negde opasno - naveo je Dejan Vuk Stanković.

Ocenjuje da je iznošenje pretnje predsedniku Srbije u uslovima u kojima postoji opasnost od "domino efekta" nakon dva slučaja nasilja, direktno ugrožavanje njegove bezbednosti.

- I to nije samo neka usputna politička demagogija, već je i slanje vrlo opasnih i zapaljivih političkih poruka - navodi Dejan Vuk Stanković.

Glasine da će opozicija u petak blokirati most "Gazelu" u Beogradu Dejan Vuk Stanković ocenjuje kao veoma opasne.

- Ukoliko je tačno, najava opstrukcije saobraćaja u Beogradu u petak, predstavlja jedan napad na javni red i mir i ugrožavanje normalnog života. To, nažalost, nije prvi put. Bilo je toga i tokom ekoloških protesta i očigledno neko do krajnjih granica provocira državne organe ne bi li oni upotrebili legitimnu silu - naveo je Vuk Stanković.

Kako je ocenio, opozicija se pokazala neodgovorno jer, kako je dodao, takvi potezi neće pomoći da se saniraju posledice tragičnih događaja.

- U moralnom smislu je i izvrgavanje ruglu žrtvama. Političke poene možete dobiti tokom kampanje, u institucijama sistema. Odgovorna i ozbiljna opozicija bi izašla sa nekom dopunom postojećih mera ili bi predložila alternativni skup mera. Ona ne bi ni simbolički ni medijski koristila ovaj događaj da komunicira sa nekim besom i tugom građana kako bi ih politički artikulisala i stavila pod svoju zastavu na nekim protestima - ocenio je Vuk Stanković.

 

Smatra da je tokom protesta koji su označeni kao protest "protiv nasilja," veliki broj građana izašao da nekim tihim mimohodom oda počast žrtvama, da pokaže da se u Beogradu niko ne plaši i kako bi vratili neku veru da se normalno može živeti.

- Nisu svi građani tamo zainteresovani za političke parole lidera jednog dela takozvane proevropske opozicije - rekao je Dejan Vuk Stanković

 

Ostavite komentar