Vesti > Srbija

Nikola je mali GENIJE: Svakog vikenda ide kod DEDE u Gornju Trepču i PRAVI MAKETE od kojih zastaje dah

Njegovi traktori izgledaju kao pravi, a na sebi imaju funkcionalne menjače i kvačila

Izvor: K1info/RINA

10/05/2023 > 20:54

podeli vest:

Nikola je mali GENIJE: Svakog vikenda ide kod DEDE u Gornju Trepču i PRAVI MAKETE od kojih zastaje dah
Foto: RINA


Postalo je uobičajno da školarci danas svoje slobodno vreme provode na drušvenim mrežama ili igrajući video igrice. Ali, to nije slulčaj sa Nikolom Lazović (11).

Iako odrasta u Kragujevcu, svaki vikend korsiti da dođe kod dede u selo Gornja Trepča. Inspirisan poljoprivredom i svojim znanjem uspeo je da od lepka, plastičnih elementa i lima napravi mnoge funkcionalne makete poljoprivrednih mašina i vozova

- Prvi traktor od koga sam počeo je IMT 542, izgledao je kao kutija na kojoj su stavljeni točkovi. Sada kada sam se izveštio to izgleda dosta bolje i modernije - rekao je Nikola i dodao: 

- Pravim traktore koji izgledaju kao pravi i koji na sebi imaju funkcionalna kvačila, mogu pomoću menjača da se menjuju brzine, okreće volan i poluga za poljoprivredne mašine se podiže. To nije sve, na svakoj mašini postoji i reduktor koji ako se zaglavi u nekom mestu, pale se sve četiri vuče, kao i kočnice.

Međutim, njegovoj radoznalosti tu nije bilo kraja, maketu starog voza koji je krstario bivšom SFRJ napravio je za nekoliko dana.

- Morao sam osam puta da idem da se vozim u toj lokomotivi, kako bi snimio svaki detalj na njoj, a zatim sam ja u svojoj maloj radionici je napravio. Napravio sam i jedan voz iz Drugog svetskog rata, pošto sam odgledao film "Dara iz Jasenovca". U svemu mi pomaže i deda koji je u ovom slučaju šegrt bez koga ne mogu sve to tako brzo odraditi - rekao je on.

Kako on kaže, ideja ima još mnogo, koje zajedno sa svojim dedom želi da realizuje. A svim svojim vršnjacima poručuje da je mnogo pametnije vreme provesti u prirodi i u igri, nego za računarom u igranju igrica.

 

 

 

Ostavite komentar