Vesti > Srbija

Albanci NEGIRAJU ZLOČINE pred sudjenje Tačiju, SRBIJA MORA DA REAGUJE

Preko Saveta Evrope predstavnici Prištine pokušavaju da ponište izveštaj o trgovini ljudskim organima

Autor: Tanjug

13/08/2022 > 12:11

podeli vest:

Albanci NEGIRAJU ZLOČINE pred sudjenje Tačiju, SRBIJA MORA DA REAGUJE
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić


Stalna misija Albanije dostavila je svim državama članicama Saveta Evrope i posmatračima Rezoluciju o neosnovanosti tvrdnji o trgovini ljudskim organima na KiM i u Albaniji, a poslanik i doskorašnji predsednik Odbora za KiM, Milovan Drecun naglasio je da Srbija kao država mora žestoko da reaguje na tu rezoluciju, "kojom se preko SE pokušava da izvrši revizija činjenica i po drugi put ubije istina".

Drecun je upozorio da situcija na severu KiM može ozbiljno da se destabilizuje što, kako navodi, potvrđuje i poziv generalnog sekratara NATO predsedniku Aleksandru Vučiću i Aljbinu Kurtiju na razgovor, pre sastanka u Briselu, preneo je sajt RTS.

Albanski parlament 21. jula usvojio je nacrt predloga, u kojem se tvrdi da je izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i Albaniji lažan.

Drecun je rekao da je rezolucija albanskog parlamenta krajnje nehumana, brutalno neistinita i zasnovana na dve ključne laži.

- Prva je da nisu pronađeni dokazi, da ni specijalni tužilac ni svi oni koji su se bavili time, ni EULEKS, ni Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju nisu našli činjenice i da nisu ništa dokazali. A druga laž je je da su Albanija i takozvano Kosovo sve učnili radi istine i pravde - naglasio je Drecun.

On se zapitao da li Albanija misli da će na taj način da gradi dobre odnose sa Srbijom i da li je moguće da se gradi poverenje između Srba i Albanaca samo tako što će da se zaceli jedna rana, a druga će ostati otvorena.

Drecun smatra da je prvenstveno cilj da pred predstojeće suđenje Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju i ostalima da pokušaju da potpuno negiraju jeziv zločin i da operu Albaniju od odgovornosti, jer se, ističe, sve dešavalo na teritoriji Albanije.

Posebno je istakao izjavu specijalnog tužioca iz 2014. godine u kojoj se navodi da se rezultati istrage u velikom delu poklapaju s nalazima iz izveštaja Dika Martija, kao i da u tom trenutku nisu došli do nivoa koji bi obezbedili krivično gonjenje za takva dela.

 

 

Ostavite komentar