Vesti > Srbija

Srbi sa KiM pozvali Kfor da ostane garant bezbednosti

Predstavnici Srpske liste na severu KiM i predsednici srpskih opština razgovarali sa komandantom Kfor-a

Autor: K1info.rs/Tanjug

11/08/2022 > 19:41

podeli vest:

Srbi sa KiM pozvali Kfor da ostane garant bezbednosti
Foto: Tanjug/ Kancelarija za javnu komunikaciju/ Ministarstvo za zajednice i povratak


Predstavnici Srpske liste na severu KiM preneli su komandantu Kfora Ferencu Kajariju da je očuvanje mira i stabilnosti njihov primarni cilj i da zbog toga Kfor mora ostati garant da bezbednosna situacija na KiM neće eskalirati usled neslaganja sa Prištinom i najave o preregistraciji vozila i izdavanja ulazno-izlaznih dokumemata.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić i Milan Radojević, Zoran Todić, Srđan Vulović i Dragiša Milović, predsednici opština Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan poručili su na sastanku sa komandantom Kfora da su odlučni da kao legitimni predstavnici Srba rade na rešenjima kojima bi se prevazišle tenzije. 

- Za tako nešto nam je potrebna konstruktivnost i suprotne strane, što sada nije slučaj, već se donošenjem jednostranih odluka i insistiranju na njihovom sprovođenju situacija dodatno komplikuje, a to nije dobro ni za koga - dodali su.

Na sastanku u Mitrovici, Rakić i predsednici opština bili su izričiti u zahtevu da Kosovske bezbednosne snage ne mogu na sever Kosova i Metohije bez odobrenja Kfor-a i istakli da je mandat Kfora koji proističe iz Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, kada je u pitanju doprinos bezbednom okruženju, nešto na čemu se mora konstantno raditi.

- Učinićemo sve da narod na ovim prostorima živi bolje i upravo zato insistiramo na uspostavljanju Zajednice srpskih opština, čiji će mehanizmi doprineti našim namerama i nikako neće biti pretnja svima onima koji misle da njeno formiranje može bilo koga da ugrozi - rečeno je na sastanku.

Konstatovano je da će komunikacija zbog nestabilne bezbednosne situacije, biti intenzivnija u narednom periodu, navodi se u saopštenju iz kabineta Gorana Rakića.

 

Ostavite komentar