Vesti > Srbija

PREMIJERKA PORUČILA RATARIMA: Budite realni, DRŽAVA NIJE ĆUP BEZ DNA

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je spremna da se ponovo sretne sa ratarima, ali da država ne može svima da garantuje otkupnu cenu

Autor: K1info/Tanjug

12/08/2022 > 13:22

podeli vest:

PREMIJERKA PORUČILA RATARIMA: Budite realni, DRŽAVA NIJE ĆUP BEZ DNA
Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović


Premijerka Ana Brnabić poručila je poljoprivrednicima da je spremna, pošto se nalazi u Novom Sadu, da se ponovo vidi sa ratarima koji su blokirali saobraćaj.

Obećali smo da će biti odobren izvoz ulja i to je ispunjeno, rekla je Brnabić. Spremni smo da zajedno sa uljarima tražimo da cena otkupa za suncokret bude 535 evra po toni bez PDV-a kazala je premijerka.

Ona je navela da je važno znati da država ako garantuje cenu suncokreta, onda bi to morala svima, a to je, kaže, nemoguće.

- Može jedino da se reguliše trgovačka marža da bude deset procenata. Ponudili smo 22 dinara subvencije za gorivo po hektaru, a u poslednjem kvartalu godine možemo ići na 30 dinara - poručila je Brnabić.

Premijerka je uporedila budžet za subvencije iz 2010. godine koji je bio 14 milijardi i sadašnji koji prelazi 50 milijardi dinara.

- Već smo tokom godine intervenisali. Državni budžet nije ćup bez dna i država mora ostati fiskalno odgovorna. Moramo se obezbediti i za sledeću godinu. Bilo bi neodgovorno da potrošimo sve što imamo - poručila je premijerka koja u Novom Sadu boravi na sastanku povodom obeležavanja Dana mladih.

Trenutno su u toku novi pregovori ratara koji protestuju sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede u zgradi pokrajinske vlade.

Ratari iz okoline Kragujevca i Vojvodine traže i da država kontroliše cenu đubriva. Sada imaju 7 zahteva od kojih ne odustaju.

Poljoprivrednici u Rači Kragujevačkoj i dalje blokiraju ulaz u zgradu opštine, a tokom noći su ih, kako kaže Milan Milošević, predstavnik poljoprivirednika koji protestuju, obišle i kolege iz Jagodine i Batočine.

Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da protest i blokade premeste u toku dana u Kragujevac.

Poljoprivrednici iz Rače Kragujevačke su juče ujutru blokirali ulaz u opštinu i nisu prekidali protest.

Milošević je kazao da su zahtevi poljoprivrednika iz Rače isti kao i oni koje su iznele njihove kolege u Novom Sadu - da cena suncokreta bude 700 evra po toni plus PDV, da poljoprivrednicima "plavi" dizel bude dostupan na svim pumpama, da država kontroliše cenu mineralnih đubriva, subvencije od 300 evra po hektaru i potpunu promenu agrarne politike države.

Jutros su nastavljeni i protesti u Novom Sadu na Bulevaru Mihajla Pupina ispred zgrade pokrajinske vlade koji su ušli u četvrti dan.

Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Predstavnici Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije i Udruženja "Stig" Požarevac u četvrtak su razgovarali sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, ali su nezadovoljni odgovorom i ponuđenim vladi uputili sedam izmenjenih zahteva i nastavili protest dok na njih, kako su rekli, ne dobiju odgovor.

 

 

 

Ostavite komentar