Vesti > Srbija

Ukida se zabrana izvoza žitarica, ratari NISU ZADOVOLJNI cenom suncokreta

Poljoprivrednici očekuju da dobiju pisane garancije, a do tada nastavljaju proteste

Autor: RTS/Tanjug

11/08/2022 > 12:01

podeli vest:

Ukida se zabrana izvoza žitarica, ratari NISU ZADOVOLJNI cenom suncokreta
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Nezadovoljni poljoprivrednici naveli su posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić da će biti ukinuta zabrana izvoza svih žitarica i uljarica, i da im je ponuđena cena suncokreta od 535 evra. Nisu, kažu, zadovoljni ponudom. Očekuju da dobiju pisane garancije, a do tada nastavljaju proteste.

Sastanak premijerke Ane Brnabić i poljoprivrednika, koji protestuju širom Srbije, završen je u zgradi Vlade posle dva sata, javlja reporter RTS-a.

Poljoprivrednici su istakli da ponudom nisu zadovoljni i da čekaju da zvanična ponuda stigne na mejl. Rekli su da će biti ukinuta zabrana izvoza svih žitarica i uljarica, i da su za to dobili garanciju, ali da za uvoz garancije još uvek nema.

Ponuđena im je, kažu, cena od 535 evra za tonu suncokreta. Takođe, obećano im je da će moći dva puta dnevno da sipaju gorivo.

Napomenuli su i da su tražili poništavanje saobraćajnih kazni zbog blokada.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Poručuju da nastavljaju proteste dok ne dobiju pisane garancije, koje očekuju do 13 časova. 

Poljoprivrednici su istakli i da novih sastanaka neće biti.

Ranije danas, ratari sa teritorije Opštine Rača kod Kragujevca blokirali su sa desetak traktora Karađorđevu ulicu ispred zgrade opštine u znak podrške kolegama koje protestuju u Novom Sadu.

Podsetimo, poljoprivrednici iz Novog Sada i Udruženja Stig iz Požarevca koji su započeli protest pre dva dana blokiranjem saobraćaja na Bulevaru Mihajla Pupina u Novom Sadu, sinoć su uklonili traktore nakon što je zakazan sastanak sa premijerkom, ali su najavili radikalizaciju i proširenje protesta ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Predstavnici poljoprivrednika juče su razgovarali i sa šefom kabineta ministra poljoprivrede Markom Šaranovićem i kako kažu, nije postignut nikakav dogovor.

Poljoprivrednici zahtevaju subvencija za gorivo, slobodan izvoz poljoprivrednih proizvoda, otkupnu cenu suncokreta od 700 evra za tonu, moratorijum i zamrzavanje kredita, premiju za mleko od 15 dinara po litri, kao i 30 odsto subvencija za đubrivo.

Ostavite komentar