Vesti > Srbija

U GRAČANICI održana tradicionalna manifestacija "NAJJAČE USKRŠNJE JAJE": Jana i Slađana RAZBIJALE redom

Zbog do sada najvećeg broja prijavljene dece, takmičenje je održano u više krugova i podeljeno u dve kategorije

Izvor: K1info/Tanjug

17/04/2023 > 20:18

podeli vest:

U GRAČANICI održana tradicionalna manifestacija "NAJJAČE USKRŠNJE JAJE": Jana i Slađana RAZBIJALE redom
Foto: TANJUG/dopisnik KiM


Drugog dana Vaskrsa, u prepunoj sali Doma Kulture u Gračanici održana je danas sedma manifestacija "Najjače uskršnje jaje", a pobednice su, u dve starosne kategorije, Jana Kostić i Slađana Stojanović.

Organizator manifestacije, učitelj u penziji Ljubomir Maksimović, zajedno sa predsednicom opštine Gračanica Ljiljanom Šubarić, svečano je otvorio manifestaciju tradicionalnim kucanjem jajima.

- Naša predanja kažu da su prvi hrišćani jaja farbali crvenom bojom koja simbolizuje krv Isusa Hrista, koja je prolivena za nas. Danas uskršnje jaje se farba u različitim bojama i ukrašava se različitim motivima, što predstavlja raznolikost života i radosti koju donosi Uskrs - rekao je Maksimović.

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić je istakla je da je za nju ova manifestacija jedna od najlepših,  jer objedinjuje našu veru, porodične i tradicionalne vrednosti, ljubav prema deci i želju da sačuvamo naše običaje i tradiciju.

- Slavimo Vaskrs i ja svim vernicima Srpske pravoslavne crkve, a posebno vama dragi sugrađani koji ste danas ovde sa nama, želim da čestitam Vaskrs i da vam poželim da nam dragi Bog usliši sve naše molitve, da nam da zdravlje, snagu i istrajnost, da nam vrati mir u duši, ljubav u srcu, jer to je ono što nam je svima potrebno, da se radujemo, da poštujemo, da opraštamo, volimo i ljubimo bližnje svoje - rekla je Šubarićeva.

Zbog do sada najvećeg broja prijavljene dece, takmičenje je održano u više krugova i podeljeno u dve kategorije. Do 15 godina prijavilo se 78 takmičara, dok se u kategoriji od 15 godina prijavilo 14 učesnika.

U kategoriji do 15 godina pobedila je devetogodišnja Jana Kostić iz Gračanice.

- Prvi put učestvujem, mislila sam da ću izgubiti, ali pobedila sam. Mnogo sam srećna - rekla je Jana.

Prvo mesto u kategoriji od 15 i više godina, osvojila je Slađana Stojanović iz Gračanice.

- Verovala sam u sebe da ću da pobedim. Moje dete se prijavilo, pa sam odlučila i ja prvi put - poručila je Slađana.

U okviru manifestacije, koju je pratio bogat kulturno-umetnički program, podeljene su nagrade i za najbolje radove u crtanju Uskršnjeg jajeta.

 

 

 

Ostavite komentar