Vesti > Srbija

Pravo PROLEĆE ni na VIDIKU: METEOROLOG otkriva kada će PORAST temperatura

Našu zemlju zavejao je sneg i pale su velike kolčine padavina, koje su na istoku Srbije bile u obliku kiše

Izvor: K1info/Tanjug

04/04/2023 > 21:19

podeli vest:

Pravo PROLEĆE ni na VIDIKU: METEOROLOG otkriva kada će PORAST temperatura
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je da će narednih nekoliko dana biti hladno vreme primereno januaru i februaru, ali da već od petka sledi postpeni porast temperature koja će ipak do 20. aprila ostati sa vrednostima ispod proseka za ovo doba godine.

On je rekao da bi snežni pokrivač, koji se formirao na dosta područja, uključujući i područje Beograda, mogao da se zadrži nekoliko dana, a da zatim sledi otopljavanje.

Todorović objašnjava da je karakteristika klime našeg područja stalna promenljivost vremenskih prilika, pa se tako dešava da pred neku promenu odnosno zahlađenje dođe topliji vazduh koji podigne temperaturu iznad prosečnih vrednosti, kao što je bio slučaj u većem delu marta i svim ostalim mesecima.

- U zavisnosti od snage ciklona koji donosi hladan vazduh, oblake i padavine, zavisi koliko će i temperatura da opadne.To nije uvek tako strogo simetrično, to je princip vremenskih prilika koji je u našem podneblju već vekovima - rekao je on.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Ciklon koji se nalazi iznad Balkana, prema Srbiji šalje veoma vlažnu vazdušnu masu sa juga, dok sa severa pristiže vrlo hladna vazdušna masa, pa je vreme, iako je april mesec, nalik pravom zimskom. Centar ovog ciklona je iznad Grčke.

Srbiju je zavejao sneg i pale su velike kolčine padavina, koje su na istoku Srbije bile u obliku kiše. Kiša je zbog nešto toplijeg vremena padala i na severu Vojvodine.

Visina snežnog pokrivača u mnogim predelima Srbije je i preko 20 cm, lokalno i preko 30 cm, dok je na istoku Srbije palo i preko 50 mm kiše, što je prosek koji padne tokom celog aprila. Usled toga, usledio je nagli porast manjih tokova u ovim predelima.

Ciklon donosi i jak severni vetar. Nažalost, orkanski udari bure beleže se na hrvatskom primorju.

Inače, snažan ciklon doneo je obilnu kišu i jake grmljavinske oluje Grčkoj i jugu Bugarskoj, a kako se ovi predeli nalaze u toplom sektoru, temperature su i do 20°C. Istovremeno, temperature u Srbiji su prave zimske i kreću se oko 0°C, a od 5 do 7°C je na severu Vojvodine i na istoku Srbije.

Ciklon će u naredna 24 sata nastaviti put dalje na istok i donosiće i dalje Srbiji padavine, ali slabijeg intenziteta. Zbog izraženog seevrmog strujanja, očekuje se da i dalje pristiže vrlo hladna vazdušna masa.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

On će narednih dana oslabiti i premeštaće se preko istoka Balkana, pa će u Srbiji uslediti porast vazdušnog pritiska, ali se zbog uticaja visinskog ciklona relativno hladno vreme sa padavinama očekuje sve do kraja sedmice, dok pravog proleća na vidiku nema pre Vaskrsa.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature u Srbiji početkom aprila od 14 do 18°C, vidimo da su one danas za 15 ak stepeni niže od proseka.

 

 

 

Ostavite komentar