Vesti > Srbija

Ovo je SRPSKO bogatsvo: HRISTOVA VODA sa Ravne Gore ZACELJUJE rane i LEČI tuberkulozu

Ovaj izvor nalazi se u visovima Suvobora dva kilometra od sela Brajići

Izvor: K1info/RINA

21/03/2023 > 22:59

podeli vest:

Ovo je SRPSKO bogatsvo: HRISTOVA VODA sa Ravne Gore ZACELJUJE rane i LEČI tuberkulozu
Foto: RINA


Šumadija je prepuna izvora zdrave i pitke vode, a u budućnosti bi baš to možda moglo biti naše najveće bogatstvo, ako se uzme u obzir da se u brojnim državama sveta kupuje flaširana voda za piće. Osim što je odlična za svakodnevnu upotrebu, na pojedinim planinama u srcu Srbije nalaze se izvori za koji se od davnina veruje da su lekoviti.

U visovima Suvobora dva kilometra od sela Brajići nalazi se jedan takav izvor koji je čuven po tome što su se upravo tu jedini put oči u oči sreli Tito i Draža.

- Izvor je skriven duboko u šumi, vrlo teško je do njega doći. Kad je sneg to je gotovo i nemoguće. Godinama se veruje da leči od tuberkuloze, pomaže slabovodima. Voda je čak proglašena svetom i u narodu se još zove i Hristova voda - rekao je Rajo Petrović i dodao:

- Jedan meštanin koji je pre nekoliko decenija bolovao od tuberkuloze, dok je čuvao ovce pio je samo vodu sa tog izvora. Kad je otišao kod doktora rekao mu je da je bolest nestala kao rukom odnosena. Devojci koja je imala otvorene rane, umivajući se ovom vodom one su brzo zacelile.

Od tada narod okolnih sela, najviše tokom letnjih meseci, ovde pristiže sa flašama i bidonima kako bi nasuli vodu, popili je ili se sa njom umili. To verovanje sačuvalo se sve do danas, kad takođe dolaze putnici namernici u potrazi za zdravljem. Najviše ljudi ima za Mladu nedelju, tada kažu da je voda najlekovitija.

Iz svetog izvora, nazvanog Hristova voda svakog minuta izbija 20 litara vode, pa je ovo mesto prilično izdašno. Bio je često zatrpavan, ali je voda svojom snagom ponovo izbijala na površinu. Da je ovde nekada dolazilo mnogo sveta, svedočila je i gomila novčića na njegovom dnu. Meštani kažu da su jednom siromašni đaci uzeli taj novac, ali da su se kasnije udavili u iznenadnoj bujici.

- Posle Drugog svetskog rata ovaj izvor bio je pod zaštitom policije, koja je na ovom mestu dežurala danonoćno, pošto su branili da se voda nosi. Čuvar koji je bio iz tog sela i nije komšijama hteo da zabrani da toče lekovitu vodu, čak je odslužio i zatvorsku kaznu - rekao je Petrović.

Sveti izvor kod Brajića, ipak nije jedini na teritorii Gornjeg Milanovca čija voda se smatra lekovitom. Tu su i Savina voda na Savincu, kao i izvori u Brđanima i Gornjoj Crnući, pa se može reći da se u ovom delu Srbije možda krije izuzetan potencijal za razvoj banjskog turizma.

 

 

Ostavite komentar