Vesti > Srbija

SKRNAVLJENJE, uništavanje i FASIFIKOVANJE: KULTURNA BAŠTINA na KOSOVU i METOHIJI svakodnevno ugrožena

Zbog nestabilne bezbednosne situacije i stalnog ugrožavanja manastiri i crkve upisani su na Listu svetske baštine u opasnosti

Izvor: K1info/Tanjug

17/03/2023 > 12:32

podeli vest:

SKRNAVLJENJE, uništavanje i FASIFIKOVANJE: KULTURNA BAŠTINA na KOSOVU i METOHIJI svakodnevno ugrožena
Foto: Tanjug/M. Đurđević


Kulturna baština na području Kosova i Metohije je svakodnevno ugrožena, saopštilo je Ministarstvo kulture, povodom sećanja na 17. mart 2004. godine i pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

Ministarstvo je upozorilo da je naša baština u pokrajini ugrožena skrnavljenjem, uništavanjem i falsifikovanjem, kao i da je na delu kontinuirana zloupotreba srpskog kulturnog i crkvenog nasleđa.

- Domaća i svetska javnost ne smeju da zaborave da su pre 19 godina, ugrožavanjem ljudskih prava srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, paljene crkve i manastiri, skrnavljena groblja i kulturna baština, koji su simbol postojanja i trajanja srpskog naroda na teritoriji koju naseljava vekovima - kaže se u saopštenju.

Ministarstvo podseća da je u martovskom nasilju proterano više od 4.000 Srba, potpuno je uništeno ili oštećeno 35 srpskih crkava i manastira od kojih polovinu čine zaštićeni spomenici kulture.

Među njima su i manastir Devič, manastir Svetih arhangela u Prizrenu, Crkva Bogorodice Ljeviške i Crkva Svetog Đorđa u Prizrenu, Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici.

- Nestalo je ili uništeno više od deset hiljada fresaka, ikona, putira, odeždi, kao i crkvenih knjiga venčanih i krštenih. U Crkvi Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, zapaljenoj iznutra, oskrnavljen je oltarski prostor, Časna trpeza razbijena, a njen živopis od neprocenjive vrednosti, među kojima su freske iz 13. veka, oštećen - istaklo je ministarstvo.

Oni su podsetili da su 2006. godine, zbog nestabilne bezbednosne situacije i stalnog ugrožavanja manastiri Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija i crkva Bogorodice Ljeviške upisani na Listu svetske baštine u opasnosti, na kojoj se nalaze do današnjih dana. 

Foto: Pexels.com

 

Međunarodna organizacija Evropa Nostra svrstala je manastir Visoki Dečani na prvo mesto na listi od sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi za 2021. godinu, navelo je ministarstvo.

- Istovremeno, izgradnja puta, od strane vlasti u Prištini neposredno uz manastir Visoki Dečani, direktno ugrožava ovu zadužbinu kralja Stefana Dečanskog iz 14. veka koja uživa status svetske kulturne baštine - kaže se u saopštenju. 

Iz ministarstva dodaju da je ideja da neposredno pored pravoslavnog hrama prolazi saobraćajna magistrala suprotno svim standardima zaštite spomenika pod okriljem Uneska, a paralelno sa izgradnjom puta predstavnici lokalne samouprave odbijaju da implementiraju čak i odluku privremenih institucija u Prištini da se manastiru Visoki Dečani vrati 24 hektara zemlje.

- Ovi primeri, kao i skoro svakodnevno ugrožavanje, nasilni, vandalski i anticivilizacijski odnos prema srpskom kulturnom i crkvenom nasleđu, njegova uporna zloupotreba u dnevno-političke svrhe od strane Prištine pokazuje da već decenijama postoji namera da se srpsko kulturno nasleđe izbriše ili utopi u takozvano kulturno nasleđa Kosova falsifikovanjem prošlosti i zanemarivanjem istorijskih činjenica - saopštilo je ministarstvo.

Kako je istaknuto, česti primeri da se srpsko nasleđe na KiM pripiše albanskom ili „kosovskom“ kulturnom nasleđu samo su decenijski pokušaji falsifikovanja istorije.

- To potvrđuju zahtevi koji dolaze iz Prištine za takozvano „vraćanje artefakata“, što je samo jedna u nizu zloupotreba kulturne baštine i pokušaj obmanjivanja javnosti sa isključivim ciljem promocije jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i fabrikovanja lažnog legitimiteta navodnih institucija - kaže se u saopštenju.

Republika Srbija i Ministarstvo kulture "ne odustaju od borbe za istinu i u skladu sa istorijskim činjenicama, pravnim normama i dobrim običajima civilizovanog sveta", i svim raspoloživim sredstvima i dalje će odgovarati i braniti kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji od svih nasrtaja.

- Istovremeno apelujemo na sve međunarodne organizacije koje se zalažu za zaštitu kulturnog nasleđa da sa velikom pažnjom i u skladu sa istorijskim činjenicama, međunarodnim pravom i stručnim kriterijumima doprinesu očuvanju kulturne baštine na Kosovu i Metohiji - kaže se u saopštenju.

 

 


 

 

Ostavite komentar