Vesti > Srbija

Danas počinje PRIJAVA ZA PENZIONERSKE KARTICE, korišćenje od oktobra

Kartice će najstarijima omogućiti popuste pri kupovini i plaćanju usluga

Izvor: K1info/Tanjug

15/03/2023 > 08:15

podeli vest:

Danas počinje PRIJAVA ZA PENZIONERSKE KARTICE, korišćenje od oktobra
Foto: Shutterstock


Prijava za penzionerske kartice počinje danas, a najstariji će za njih moći da se prijave na sajtu Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) ili u filijalama Fonda PIO.

Kartice će najstarijima omogućiti popuste pri kupovini i plaćanju usluga,  a kako je ranije najavljeno, njihovo korišćenje počeće od oktobra. 


Link za prijavu na sajtu će biti aktivan od danas.

Takođe, Fond PIO će danas u podne, na Trgu Republike, promovisati prijavu za penzionersku karticu, a zainteresovani penzioneri će i na samoj promociji moći da se prijave za izdavanje kartice. Dovoljno je da kod sebe imaju ličnu kartu. 

Prijava će se raditi elektronski, a samo prijavljivanje, kako navode u Fondu PIO, traje do dva minuta. 

Penzionerima će na raspolaganju biti i brošure sa osnovnim informacijama o novim penzionerskim karticama, a predstavnici Fonda će im dati sve dodatne informacije o načinu korišćenja kartice i pogodnostima koje će moći da ostvare.

Promociji će danas prisustvovati i direktor Fonda PIO Relja Ognjenović.

Inače, pravo da dobiju kartice imaće svi koji su na platnom spisku Fonda PIO, dakle korisnici penzija, ali i naknada, kao što su one za negu i pomoć drugog lica, telesno oštećenje, privremene naknade po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti, privremene naknade za vreme nezaposlenosti koje nije prevedeno u invalidsku penziju. 

Penzionerska kartica će moći da se preuzme lično, preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika i koristiće se uz važeći lični identifikacioni dokument. 

Firme, javna preduzeća, privredna društva i institucije koje će se uključiti u ovaj projekat obezbediće mogućnost benefita po osnovu bodova, a bodove će vlasnicima kartice obračunavati Fond PIO po svakoj realizovanoj potrošnji za koju su dobili fiskalni račun.

 U Ministarstvu finansija Tanjugu je rečeno da bi korisnici prilikom plaćanja roba i usluga trebalo da kasiru pokažu penzionersku karticu i da tako dobijaju bodove koje kasnije mogu da iskoriste za ostvarivanje dodatnih pogodnosti.

Za utrošenih 500 dinara na ovaj način, dobija se jedan bod, a bodovi se kasnije mogu iskoristiti za ostvarivanje dodatnih pogodnosti, pri čemu se mesečno po kartici može dobiti najviše onoliko bodova koliko iznosi prosečna penzija u Srbiji.

 

 

 

Ostavite komentar

Гојко

Не разумем, ако право на те пензионерске картице имају сви пензионери, зашто је потребно да се пријављујемо? Осим тога већ имамо пензионерске картице које је исти тај РФ ПИО издао пре 2 године. На крају немају сви пензионери рачунаре или паметне телефоне и приступ Интернету, да би се пријављивали преко сајта. Зашто се не искористе те већ раније издате пензионерске картице?

15.03.2023 12:12