Vesti > Srbija

Nestvarni snimci POTOPLJENE SVETINJE: Zavirite u unutrašnjost VALJEVSKE GRAČANICE pod vodom jezera Rovni

Crkvu su "obišli" i njenu unutrašnjost snimili članovi Ronilačko spasilačkog kluba "Borac" iz Čačka

Izvor: K1info

22/02/2023 > 10:04

podeli vest:

Nestvarni snimci POTOPLJENE SVETINJE: Zavirite u unutrašnjost VALJEVSKE GRAČANICE pod vodom jezera Rovni
Foto: Shutterstock


Tokom 2016. godine, zbog punjenja veštačkog jezera Stubo-Rovni, potopljena je crkva Svetog Arhangela Mihaila u selu Tubravić nadomak Valjeva. Crkvu poznatiju kao Valjevska Gračanica obišli su i snimili njenu unutrašnjost članovi Ronilačko spasilačkog kluba "Borac" iz Čačka.

Veštačko jezero Rovni, između sela Stubo i Rovni, u opštini Valjevo, nastalo je pregrađivanjem reke Jablanice. Površina ovog jezera iznosi 10,4 kilometara kvadratna, a najveća izmerena dubina jezera iznosi 67 metara.

Izgradnja jezera i brane izazvala je burne reakcije u javnosti, jer je između ostalog potopljena crkva Svetog Arhangela Mihaila u selu Tubravić. Ova crkva je poznata kao Valjevska Gračanica, o kojoj prvi pisani podaci potiču iz 16. veka, i opstala je sve do 2016. godine, kada je potopljena punjenjem jezera Rovni, najvećeg regionalnog vodoprivrednog sistema koji služi za snabdevanje vodom Valjeva, Lazarevca, Lajkovca, Uba i Mionice.

Članovi Ronilačko spasilačkog kluba "Borac" pre osam meseci su odlučili da zarone upravo na lokaciji gde je potopljena crkva i ostali su fascinirani prizorima na koje su naišli. Kako su bili jedni od retkih koji su se usudili da zarone baš na toj lokaciji, svojom kamerom su zabeleželi eksterijer potopljene bogomolje.

Nedavno su ronioci odlučili da ponovo zarone do crkve i zabeleže izgled unutrašnjosti.

Uz snimak koji su objavili na stranici na Facebooku Ronilačko spasilačkog kluba "Borac" ronioci su podelili svoje utiske.

"Posle osam meseci ponovo smo posetili crkvu Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiju kao Valjevska Gračanica, ali ovog puta smo našim kamerama zabeležili unutražnjost crkve. Kao i prethodnih puta ostali smo nemi pred nestvarnim prizorima potopljene svetinje. Dole na oko 18 metara dubine tišina, voda svega pet stepeni, sunčevi zraci koji se probijaju kroz zelenkastu vodu i Crkva Svetog Arhangela Mihaila".

 

 

 

Ostavite komentar